11 käitumisviisi, mida võiksid töövestlusel kasutada

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: SCANPIX

Tööd leida ei ole alati raske, kui sul on piisavad teadmised sellest, kuidas töövestlusel käituda.

Kui oled avaldanud soovi astuda tööturule ning kätte on jõudmas tööintervjuu aeg, peaksid olema eriti tähelepanelik, et jätta endast oskusliku töötaja muljet, vahendab Business Insider. Tihtipeale näevad paljud selleks küll suurt vaeva, kuid tegelikult piisab ka 11 lihtsamast punktist, mis peaksid sulle edu tagama suurema vaevata.

Tasakaalusta enda mõtteviisi

Püüa alati enne tööintervjuud rahuneda, sest närvilisus tööintervjuul võib sinust ebameeldiva mulje jätta. Rahulik kehakeel aitab end ka palju paremast küljest näidata ja viitab sellele, et sul on töö tegemiseks juba piisavalt kogemusi.

Valmista ette mõned head küsimused

Kui tööintervjuu tundub sulle juba niigi hirmuäratav, siis vaevalt soovid ise intervjuu lõpus veel midagi küsida. Siiski on küsimuste esitamine väga oluline, sest näitab sinu suuremaid teadmisi tööst ja huvi selle vastu, seega tuleks sul end vestlusel ikkagi kokku võtta.

Ole jäämurdjaks vestluse alustamisel

Kindlasti on raske esimesena töövestlusel juttu alustada, kuid tea, et nn jäämurdja kuvand jätab sinust kindlasti väga hea esmamulje.

Ole valmis enda nõrkusi mainima

Ole valmis, et töövestlusel tuleb ühe olulise punktina rääkida enda nõrkustest. Paljudele võib taoline asi algul hirmutav tunduda, kuid valmisolek sellisel teemal kõnelda näitab sind pigem heast küljest.

Säilita selge ja rahulik kehakeel

Kehakeele kontroll võib osutuda keeruliseks paljudele. Tuleks püüda vähemalt vältida liigset nihelemist, sest nii võid tunduda närviline, mis pole aga ühegi ameti puhul hea.

Palgasoov mõtle varem kodus välja

Mis puudutab rahaküsimusi, siis on see valdkond töövestlusel üks ebameeldivamaid. Seepärast peaksid eelnevalt läbi mõtlema ja paika panema oma soovid ja väärtuse.

Võta asju rahulikult

Kui sa oled loomult pigem häbelik, siis soovitame töövestlusel siiski rahu ja enesekindlus säilitada.

Ole kindel enda oskustes

Töövestlust tuleks võtta kui esseed, milles peaksid keskenduma vähesele, kuid eelkõige sellele, mis on tekkinud situatsioonis tõesti oluline.

Ära mõtle vastates üle

Vastuste andmisel ei tohiks sa üle mõelda. Tihtipeale esitatakse töövestlusel küsimusi, mis ongi lihtsad ja neile ei peagi keerukalt vastama.

Julge küsida, mis sind ees ootab

Tihti kardavad töölepürgijad vestlusel kohe uurida selle kohta, mis neid ees ootab. Kui tunned huvi selle vastu, millal võid kandideerimise tulemuste kohta vastuse saada või uurid lähemalt tulevaste tööülesannete kohta, näitab see sind kahtlemata heast küljest. Kellele ei meeldiks palgata inimest, kes on kohe hakkamist täis.

Saada tänuavaldusega e-kiri

Isegi kui sul läks tööintervjuul uskumatult hästi, siis veel parema mulje saad endast jätta, kui saadad pärast intervjuud tänuavaldusega kirja. See on lihtne viis näitamaks seda, et hoolid ning oled sellest töökohast huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles