Lõunanaabreid hoiatatakse õgarditest kahjurite eest

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania teetigu on erakordselt ablas.
Hispaania teetigu on erakordselt ablas. Foto: Marko Saarm / Sakala

Läti ametivõimud hoiatasid aiapidajaid, et paljudes piirkondades on end sisse seadnud uued kahjurid – Hispaania teeteod, kes võivad levitada haigusi.

Läti keskkonnainspektsiooni teatel inimese tervisele need nälkjad ohtu ei kujuta, kuid nende lima võib sisaldada E.coli baktereid, seetõttu tuleks nendega kokku puutunud aiasaadused hoolikalt puhtaks pesta, kirjutab Tvnet.

Lätis on teetigusid enim leitud Zemgale ja Kurzeme  piirkonnas. Nad elavad peamiselt koduaedades ja parkides, aga ka hoolitsemata piirkondades, kus kasvab kõrge rohi. Hispaania teeteod on sattunud Lätisse inimtegevuse tagajärjel – toodud kas istikute, komposti või mullaga.

Hispaania teetigu.
Hispaania teetigu. Foto: Hanneli Rudi

Need teod on umbes 15 cm pikad ja nende värvus võib varieeruda punakaspruunist kollakani. Hispaania nälkjad õgivad lehti, kahjustades kartulit, peeti, kapsast, porgandit, kurki, salatit, kultuur- ja ilutaimi ning lilli.

Kõige tõhusam viis neist lahti saada on  varahommikul pilves ilmaga, kui koguda nad taimedelt kokku ja hävitada. Hilissuvi ja varasügis on selleks parim aeg, sest siis teod ka munevad ja nii saab piirata nende kahjurite levikut ka tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles