Ettevaatust: kuidas ära tunda petturist Facebooki «sõpra»

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas mäletad vanemate õpetust «Ära võta kommi võõra onu käest!» või «Ära räägi võõrastega!»? Facebookis on sama lugu - parem ära aktsepteeri sõbrakutseid inimestelt, keda sa ei tunne ega kliki linkidel, mida nad sulle saadavad.

Riigi infosüsteemi ameti intsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) kirjutab, kuidas käituda tundmatute «sõpradega» Facebookis.

Tundmatud sõbrad on põhiliselt ikkagi petturite kätetöö ning eesmärgiks tavaliselt on laiendada oma haaret (sihtmärgiloendit) üheks järgnevateks tegevustest:

  • pahavara levitamiseks,
  • FB spämmi levitamiseks,
  • noodapüügiks,
  • vargusteks.

Kuniks jagub aktiivseid kasutajaid FB keskkonnas, saab iga kasutajaprofiili väärtuse teisendada rahasse. Petturid on valmis minema üpriski kaugele, et seda väärtust reaalseks rahaks muuta.

Kui said uue FB sõbra ning üritad temaga ehk suheldagi, kuid sealtpoolt ei tule kippu ega kõppu. Lõpuks unustad, et ta olemaski on, kuid taustal toimub paras siblimine. Pettur enamasti viivitab, et tema kontot koheselt ei suletaks ning et pettuse mõju oleks suurem. Mõne aja möödudes vahetab ta ära profiilipildi ja seejärel ka kaanefotod, mis on võetud sinu profiilist. Pärast seda järgneb suur sõbrustamine. Täpsemalt – ta saab sinu sõpradega omakorda sõpradeks.

Edasi on kaks võimalust:

  • Pettur saadab sinu sõpradele loosimisüleskutseid, linke kõrvalistele lehtedele või südantpurustava loo, kuidas sa oled välismaal ja vajad koheselt rahaülekannet.
  • Pärast sõbrakssaamist postitab petturist «sõber» oma voogu postituse hädakisaga, et tema konto on ära häkitud. Sellega üritab ta elimineerida legitiimset ehk päriskontot ehk sinu algset kontot – enamasti on see variant tõsisemate petturite taktika. Peale esmase eesmärgi saavutamist üritatakse ära sooritada sinu identiteedi täielik vargus.

Kuidas teavitada võltsprofiilist või petturist?

Millal raporteerida petturist? Kui oled tuvastanud «sõbra», kes esineb kellegi teisena, sooritab manipulatsioone või on ilmutanud pahatahtlikke kavatsusi, siis tuleks sellest faktist teavitada FB-d. Pseudonüümne identiteet pole pahategu, kuid kui seega kaasneb rünnak ja infooperatsioonid, tuleb kindlasti reageerida.

Kaebuse saab esitada nii: sirvides «sõbra» profiili vajuta ikoonil «…» (ehk lisavõimalused). Sealt vali «Esita kaebus». Tegevus juhib su dialoogini, kus küsitakse täpsustavat infot, miks sa soovid kasutaja peale kaevata. Vali, et profiil on kahtlane ning vajab raporteerimist.

Foto: Kuvatõmmis

Järgnev dialoog pakub põhjuseid, miks sa võiksid tahta kasutaja profiili kohta kaebust esitada. Valik on lihtne: See on libakonto. Facebook esitab veel ühe dialoogiakna, saamaks teada, mis tüüpi libakontoga on tegemist. Vali: Other (Muu).

Viimaks jõuad aknani, kus pakutakse erinevaid käsitlusvõimalusi. Vali: Submit To Facebook for Review (saada FB’le ülevaatamiseks). Tulemus: sinu sisestatud info satub automaatsüsteemi kaudu elusa inimese kätte, kes kontrollib faktid üle ja teeb otsuse. FB töötajad näevad petturite profiile iga päev, nii et oskavad iga säärase kiiresti ära tunda.

Privaatsus ja turvalisus ennekõike

Interneti vahendusel on kerge sõpru leida, kuid nende motiive mõista mitte enam nii lihtne. Veendumaks, kes on sõber ka tegelikult ja kes mitte, pea meeles järgnevaid soovitusi ning kindlasti vaata üle oma profiili privaatsusseaded.

  • Ole oma FB sõprade suhtes sama valiv kui päriselus;
  • Kontakteeru sõbrakutse saatnud isikuga, tuvasta, kes ta on ja kas ta ikka on sinu sõber;
  • Kui juba omad «sõpra», siis, eesmärgiga ennetada nakatumist ja noodapüüki ning vältimaks andmeleket eemalda see isik oma sõbralistist koheselt;
  • Tuvastades «sõbra», teavita tema profiilist FB töötajaid.
  • Keela oma sõbraloendi ja muu info piiranguteta väljakuvamine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles