Tuntud poekett patustab napsumüügi kokkuleppe vastu (3)

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummikommid kõrvuti viinaga - selline vaatepilt jahmatas ostjat.
Kummikommid kõrvuti viinaga - selline vaatepilt jahmatas ostjat. Foto: Lugeja foto

Kuigi supermarketid on viimasel ajal eriti varmad kinnitama, et napsumüügile pole mõtet lisapiiranguid panna, sest nad on juba isekeskis teatud reeglid paika pannud, on tegelikkus midagi muud.

«Külastasin 26. augustil Võru Maksimarketit, soov oli teha kiire ost: pakk komme ja taas ruttu õue veel mõned päevad kestvat ilusat suvevaheaega nautima,» kirjutas Postimehe tarbijaportaali poole pöördunud mees.

Ta tunnistab, et seal nähtu pani teda kukalt kratsima. «Ilmselt on siiski vaja alkoholiga ringikäimist riigi poolt reguleerida, kui juba kummikommidega kõrvuti on asetatud viinapudelid,» kirjutas ostja. Ta imestas, et see pood on suur ja lai ja kas tõesti polnud viinale paremat kohta. «Või ongi strateegia, et samal ajal kui armas võsuke valib endale kommipakki, saab vanem endale meelepärase preemia välja valida?» tahtis ta teada.

Kaupmeeste liidu alkoholi müügi juhendi kohaselt tuleb napsud paigutada poes teistest kaupadest eraldi. «Alkohoolsete jookide spetsiifilisuse toonitamiseks ja müügi järelevalve lihtsustamiseks peab alkohoolsed joogid paigutama piisavalt selgesti eraldi muudest kaupadest,» seisab juhendis.

Ka Coopi pressiesindaja Martin Miido viitab oma vastuses samale juhendile, kus muuhulgas on kirjas, et paigutuse üle (kas eraldi müügialal, mõtteliselt füüsilise eralduspiirdeta eraldatud alal või eraldiseisvast teenindusletist) otsustab pood ise vastavalt võimalustele.

«Antud juhul saame möönda, et kuigi tegemist on eraldi sektsioonidega, oleks kindlasti saanud paigutust paremini planeerida. Täname lugejat olukorrale tähelepanu juhtimast,» ütleb Miido.

Uue alkoholiseaduse eelnõu kohaselt tuleb varsti hakata müüma napsu eraldi osakonnas, mille seinad ei paista läbi, väiksemates poodides tohib seda müüa vaid letist ning tanklates keelatakse napsu müük sootuks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles