Paavo Palk: tarbijakaitse uus tase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Palk.
Paavo Palk. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Komisjoni esinduse juhi kohusetäitja Paavo Palk kirjutab euroblogis huvitavatest tarbijakaitsega seotud arengutest Euroopa Liidus, tänu millele jõuavad tarbijate õigused paari aastaga täiesti uuele tasemele.

Eelmise aasta teisel poolel ja selle aasta alguses pälvis Euroopa Liit mitte üksnes Eestis vaid ka kogu maailmas tähelepanu eelkõige finantsturgude reguleerimise ja ühisrahaga seonduvaga. Ning kuna eetriaeg ja leheruum, mida meedia tahab ja saab Euroopa Liiduga seonduvatele teemadele anda on piiratud, siis pole seni tähelepanu pälvinud mitmed huvitavad tarbijakaitsega seonduvad arengud.

Reisijate õigused

Esiteks, reisijate õigused. ELi direktiiv lennureisijate õiguste tagamiseks on tuntud ning kindlasti on sellest kasu saanud ka tuhanded eestlased. Nüüd on analoogsed õigused laienemas ka bussi-ja rongireisijatele ning kuna EL on võrdse konkurentsi poolt, ei saa tulevikus laevareisijaidki kõrvale jätta.

ELi õigusaktide kohaselt tekib rongi- ja bussireisijatel õigus saada transpordifirma poolt reisi  ärajätmisel, katkemisel ning pikemal hilinemisel tasuta toitu ja majutust või uus tasuta pilet sihtpunkti. Nt kui bussi väljumine hilineb üle kahe tunni, on reisijal õigus nõuda alternatiivtransporti või pileti täielikku hüvitamist. Kui bussifirma ei suuda alternatiivtransporti pakkuda, tuleb täiendavalt maksta pool pileti hinnast hüvitiseks.

Praegu ei ole kindel, millal Eesti rongireisijate õigused jõustab, teoreetiliselt on sellega aega aastani 2018, ehkki praktikas vaevalt nii kaua oodata tuleb. Bussireisijate õigused jõustuvad juba 2013. aasta lõpus, kuid Eestis hakkavad need suuremas osas kehtima vähestel liinidel, sest ei laiene alla 250 kilomeetristele sõitudele. Mitmed bussireisija põhiõigused, sh puuetega inimestele, kehtivad siiski hoolimata reisi pikkusest.

Toidu märgistus

Edasiminek on toimunud ka toiduainete märgistamise osas, mille üle on samuti aastaid läbi räägitud. Liikmesriigid jõudsid mullu detsembris kokkuleppele toiduainete märgistamises, selle kohaselt peab toodetel olema näidatud kui suur on suhkru, rasva, küllastunud rasvade, kalorite ja soola sisaldus 19-50-aastaste keskmist optimaalset toitumist arvestades.  

Patsientide õigused

Oluline on ka patsientide õiguste laiendamine ravi valikul. 19. jaanuaril kiitis Euroopa

Parlament heaks piiriüleste tervishoiuteenuste direktiivi , mis eeldatavasti saab veebruaris ka liikmesriikide heakskiidu. 2008. aastast ELi seadusandjate vahel ägedaid vaidlusi tekitanud direktiiv sätestab, et patsiendid saavad oma haigekassalt hüvitist ka teises liikmesriigis teostatud ravi eest, kuid mitte suuremas summas kui nad oleksid saanud sama teenust kodumaal kasutades.

Praegu käib vaid protsent kõikidest ELi haigetest ravil teises liikmesriigis ja sedagi enamasti siis, kui nad elavad piiri lähedal. Uus direktiiv võib ahvatleda teisest liikmesriigist haruldast või odavamat arstiteenust otsima. Viimasel juhul saaks nt Eesti tervishoid olulise lisasissetuleku.

Mobiililaadijad, kemikaalid, veebipoed…

Lisaks on mitmeid suhteliselt väiksemaid, kuid kindlasti meeldivaid algatusi. Näiteks mobiililaadijate uus standard tänavu jaanuaris – tulevikus võib laadijat hõlpsasti vahetada iga  mobiiliomanikuga, sõltumata sellest, kas ta kasutab Nokiat, Apple´it, Ericssoni või muud tootjat. Standardid hakkavad kehtima juba tänavu ning 2013. aastaks peaks neile vastama enamik laadijaid.

Loomulikult jätkub ka kahjulike ainete keelustamine toiuduainetes, aga ka näiteks mänguasjades, EL jätkab tarbijakaitsereeglite ühtlustamist, eriti internetikaubanduse hõlpsamaks ning turvalisemaks muutmiseks.

Seni paljud internetikauplejad mõnesse liikmesriiki lihtsalt ei müü või pakuvad põhjendamatult märksa kallimaid hindu. Lisaks on komisjon pakkunud välja uue tarbijavaidluste lahendamise süsteemi jne.

Eelnevat kokku võttes, kas me ei ole jätmas tähelepanuta, et mitme nimetatud algatuse koosmõjul jõuavad tarbijate õigused paari aastaga täiesti uuele tasemele?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles