Vanema versiooni IP-aadressid saavad maailmas otsa

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga võrgus olev arvuti kasutab just talle omast IP-aadressi. Samas jõuab varsti kätte päev, mil seni massiliselt kasutatud vanema versiooni ehk IPv4 aadressid saavad maailmas otsa.


Välismeedia kirjutab, et IPv4 versiooni puhul ulatub võimalike aadresside arv 4,3 miljardini ning et nimetatud versioon on kasutusel olnud alates 1980-datest aastatest.

Nowpublic.com’i eile avaldatud artiklis nenditakse, et kunagi  võis see number interneti arendajaile tunduda piisavalt suurena. Nimelt arvati siis, et internet hakkab levima peaasjalikult just koolides, ettevõtetes, erinevates riigiasutustes ning militaarvaldkonnas.

Keegi ei osanud aga ette kujutada, et ühel päeval arvatakse internet inimese põhiõiguste hulka ning et seda kasutab märkimisväärne osa elanikkonnast.

IPv4 aadresside otsalõppemisega siiski interneti levik seisma ei jää. Nimelt on juba aastaid paralleelselt kasutusel ka uuem, nn IPv6 versioon, mis võimaldab kasutusele võtta tunduvalt suuremat hulka IP-aadresse.

Hetkel kasutab maailmas vaid väike osa internetiteenuse pakkujaid IPv6 aadresse.

Nowpublic.com’i andmetel tasuks oma kalendrites sel aastal ära märkida 8. juuni, mida nimetatakse ka IPv6 päevaks. Nimelt viivad siis mitmed maailma juhtivad veebifirmad nagu Google, Akamai, Yahoo!, Facebook ja Meebo läbi 24-tunnise IPv6 testi.

Enamus personaalarvuteid on täna IPv6 versiooniks valmis. Samas kirjutab nowpublic.com, et osa tehnikast (ruuterid, serverid) võivad uuele versioonile üleminekul vajada tarkavara uuendamist.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles