Nimelised parkimiskohad valavad õli tulle

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavoliliselt paigaldatud lisatahvel Tallinnas Kärberi 4 maja juures.
Omavoliliselt paigaldatud lisatahvel Tallinnas Kärberi 4 maja juures. Foto: Lugeja foto

Üleöö tekkisid ühe Lasnamäe maja ette nimelised invaparkimiskohad. Ühistu kinnitusel on kõik korras, transpordiamet aga on hoopis teisel arvamusel.

«Meil on kaks invaparkimiskohta, kuigi puudega inimesi elab majas märksa enam. Minu hinnangul on enamik neist eakad. Täna (25.08 – toim) tekkisid invakohti tähistava liiklusmärgi lisatahvlid kahe elaniku autonumbritega,» kirjutas venekeelse Postimehe poole pöördunud Kärberi 4 aadressil elav Jevgeni.

Mehe sõnul jääb talle selliste VIP-parkimiskohtade määramise printsiip arusaamtuks. «Tekib küsimus, kuhu peavad oma autod jätma teised invaliidid,» kirjutas mees.

Muide, sama probleem oli selle sama majaga ka 2013. Toona küll oli tegu ühe tahvliga ning Tallinna transpordiameti kinnitusel oli see ebaseaduslikult paigaldatud.

Omavoliliselt paigaldatud lisatahvel Tallinnas Kärberi 4 maja juures.
Omavoliliselt paigaldatud lisatahvel Tallinnas Kärberi 4 maja juures. Foto: Lugeja foto

«Need tahvlid pani sinna korteriühistu. Me võtsime parkimisala linnalt üürile ja nüüd majandame seal ise,» selgitas ühistu esinaine Tatjana Šeršneva. Esinaise sõnul pöördusid tema poole puudega inimesed, kes seal pidevalt oma sõidukeid parkisid. Nad esitasid ka oma parkimiskaardi. Korteriühistu vaatas avaldused läbi ja rahuldas need. Ta lisas, et tegelikult on maja ees kolm invaparkimiskohta, aga üks on ilma infotahvlita. «Kui teistelt elanikelt tulevad avaldused, siis vaatame need läbi,» lubas ta.

Korduv probleem

Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa sõnul on sõidukite registreerimismärgid paigaldatud omavoliliselt. Ta toonitas, et puudega isikute parkimiskohad on mõeldud vabaks kasutamiseks kõikidele puudega isikutele ja lubas, et omavoliliselt paigaldatud numbrid eemaldatakse. Rüütelmaa selgitas, et liiklusseadus § 6 lõike 4 kohaselt tagab liikluse korraldamise ning liikluskorraldusvahendite õige paigutuse ja korrasoleku teeomanik või teehoiu korraldamise eest vastutav isik.

Fotodel nähtavad liiklusmärgid asuvad Tallinna linna maal. «Kui maa või tee on antud kasutusse KÜ-le, ei anta üle omandiõigust. Meie andmetel ei ole volitatud KÜd antud kohas iseseisvalt liiklust korraldama,» selgitas ametnik. Ta lisas, et seega tagab liikluskorraldusvahendite õige paigutuse antud kohas pealinn Tallinna transpordiameti kaudu. Korteriühistu  otsus on Rüütelmaa sõnul  üksnes õiguslikus mõttes sooviavaldus.

Kaks Tallinna Kärberi 4 elanikku said isiklikud parkimiskohad.
Kaks Tallinna Kärberi 4 elanikku said isiklikud parkimiskohad. Foto: Lugeja foto

«Liikluse korraldamisel aga lähtume puudega isikute osas võrdsest kohtlemisest ning puudub lojaalne argument ühe puudega isiku eelistamiseks teise ees,» ütles Rüütelmaa. Puudega isikud saavad kasutada olemasolevaid parkimiskohti, kui need on vabad. Puudega isikute parkimiskohtade hõivatuse korral on puudega isikutel õigus lisaks puudega isikute parkimiskohtadele kasutada ka teisi (tavasõidukite)parkimiskohti.

Rüütelmaa sõnul on menetlus on algatatud ning peatselt leiab aset vestlus ameti liiklusjärelevalve ametniku ja asjaosaliste vahel. «Kuna rikkumine on korduv, siis ei saa välistada võimalust, et on vajalik sanktsioneerida antud omavoli väärteomenetluse korras järgneva omavoli vältimiseks. Ta lisas, et enda oletatava õiguse teostamine ei muuda oletatavat õigust õiguspäraseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles