Selgus üllatav põhjus, miks ravimitele palju raha kulub

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud koduapteegis leiduvad rohud aeguvad, sest ostetakse juurde sama toimeainega, kuid teistsuguse nimega ravimeid.
Paljud koduapteegis leiduvad rohud aeguvad, sest ostetakse juurde sama toimeainega, kuid teistsuguse nimega ravimeid. Foto: Panther Media/Scanpix

Nutitelefonidele suunatud koduapteegi lahendust arendav MediKeep viis suvel läbi uuringu, millest selgus, et paljud inimesed ostavad uusi ravimeid, sest ei tea, et sama toimeainega ravimil võib olla erinev nimetus.

MediKeep analüüsis Eesti perede ravimikappide sisu ja ravimite kasutamise harjumusi. Uuringu tulemusena selgus, et keskmiselt oli ravimikapis 65 pakendit, millest keskmiselt 34 tükki olid aegunud. Ära viskamisele läks aegunud ja kasutamata ravimeid aastas keskmiselt 200 euro eest. 

«Lastega perede kohta tehtud uuring näitas, et perede teadlikkus oma ravimikapi sisust on väga madal ja ravimikappides leidub väga palju aegunud ravimeid,» rääkis MediKeepi juhataja Kerti Alev. «Kuna inimesed ei tea, mida nende kodune ravimikapp sisaldab, siis ostetakse tihti ravimeid, mis juba kodus olemas on.»

Äravisatavad ravimid ei ole Alevi sõnul reeglina mitte retseptiravimid, vaid kõigile apteegist kättesaadavad käsimüügiravimid. «Väikelapsed jäävad tihti külmetushaigustesse ja vanemad jooksevad kohe arsti juurest kohe apteeki, ilma et päriselt teaks, mis neil kodus juba olemas on. Paljud inimesed ei teadvusta endale ka, et toimeained ja ravimifirma bränd on erinevad asjad, mistõttu ostetakse sama toimeainega aineid juurde,» selgitas ta.

Peamiselt aeguvad koduapteegis köha-, nohu- ja allergiaravimid. Valu vaigistavatest ja palavikku alandavatest toimeainetest, mida paljudes erinevates ravimites leidub, tõi Alev välja paratsetamooli, diklofenaki, ibuprofeeni ja atsetüülsalitsüülhappe ning nii-öelda külmetushaiguste raviks mõeldud toimeainetest luuderohu, ambroksooli, atsetüültsüsteiini, ksülometasoliini ja pseudoefedriini. Allergia raviks kasutatavad toimeained, mida sisaldavad ravimid sageli aeguvad, on näiteks tsetirisiin ja loratadiin. «Inimestel on rohkem käes käsimüügiravimeid, kui retseptiravimeid, kuid mõned neist toimeainetest on saadaval ka retseptiga,» lisas Alev.

MediKeep arendab nutitelefonidele suunatud koduapteegi lahendust, mis võimaldab hallata digitaalselt koduses ravimikapis olevaid ravimeid, seadistada meelespäid ravimite võtmiseks, pidada tervisepäevikut ja samuti tuvastada milliseid ravimeid ja aineid ei tohi koos kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles