Maanteeamet: ukrainlase juhiloa vahetamisel ei saa teha erandit (12)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba.
Juhiluba. Foto: Toomas Huik / Postimees

Ukrainlasest tudengi juhiloa vahetamisest keeldunud maanteeamet peab otsust õiguspäraseks, sest liiklusseaduse vastav säte ei luba antud juhtumi puhul erandeid teha.

Möödunud nädalal lõi meedias laineid lugu Ukraina kodanikust Ivan Mudrikust, kes tuli õppima Tallinna ülikooli ning elamisloa saamise järel pöördus ka maanteeametisse, et nõuetekohaselt oma Ukraina juhiluba kohaliku vastu välja vahetada.

Amet aga keeldus luba vahetamast, kuna Mudrik läks pärast Eesti elamisloa saamist kodumaale ja vahetas Ukraina vana kujundusega juhiloa uue kujundusega loa vastu. Pärast Eesti elamisloa vormistamist välisriigist saadud juhiluba aga enam siin ei kehti ning mees peab uuesti autokooli minema ja eksamid sooritama.

Mehe kaitseks võttis sõna ka õiguskantsler, kelle arvates polnud seadusesätte nii jäik tõlgendamine põhjendatud, kuid maanteeamet ei kavatse siiski tehtud otsust muuta.

«Ma mõistan kõne all oleva isiku muret, kuid me ei saa teha sama tüüpi juhtumite osas erinevad otsuseid. Maanteeamet on otsuse teinud lähtuvalt varasemast praktikast ja seda kodanikule ka põhjendanud,» selgitas maanteeameti eksamiosakonna juhataja asetäitja Tarmo Vanamõisa. Ta lisas, et isikul on õigus otsusega mittenõustumise korral pöörduda kohtusse.

«Lähtudes õiguskantsleri soovitusest tõlgendada liiklusseaduse § 99 selliselt, et see säte ei saaks antud juhul isikule saatuslikuks, ei ole antud juhtumil võimalik. Norm on väga selge keeld. Maanteeamet on seisukohal, et ei saa sellega nõustuda, kuna tegemist ei ole kaalutlusruumi võimaldava sättega ning haldusorgan peab oma tegevuses lähtuma seadusest,» rääkis Vanamõisa.

Neil põhjustel peab maanteeamet keeldumist Ukraina juhiloa vahetamisest seaduslikuks. Vanamõisa märkis, et taoliste arusaamatuste lahendamiseks peab üle vaatama seaduse tasemel kogu juhilubade vahetamise protsessi, mis puudutab neid isikuid, kes elavad välismaal, taotlevad või vahetavad seal juhiluba ning lisaks ka elukoha mõiste, rahvastikuregistri andmed  jm. «Teema on lai ja seda ei saa ainult ühe seaduse paragrahviga lahendada ja see ei ole ainult maanteeameti pädevuses.»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda lisas, et kuna seadust on mitmeti tõlgendatud, siis lahendus on seadust täiendada, mida ministeerium ka teeb.

«Üldiselt pooldame lähenemist, et kui seadusandlus jätab tõlgendamisruumi, siis tuleks seda teha pigem kliendi kasuks,» sõnas ta.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles