Kümme nõuannet, kuidas Facebookis oma privaatsust kaitsta (3)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images

Kuigi tundub, et internetti saab üles riputada ükskõik mida ja see levib kiirelt kui kulutuli, on siiski mõned viisid oma privaatsuse kaitsmiseks. Andmekaitse inspektsioon annab nõu, kust leida lahendusi andmekaitsega seotud küsimustele Facebookis.

1. Mida teha, kui keegi on sinu kohta midagi ebasobivat avaldanud?

Facebookis on võimalik ebasobivast sisust teada anda.

2. Kui keegi esineb sinuna

Kui kahtlustad, et keegi on teinud Facebookis sinu nimel libakonto, on sellest võimalik Facebookile teada anda. Seda saab teha ka siis, kui sul endal Facebooki kontot ei ole. Kuidas pettusest teatada, on lähemalt selgitatud siin. Võimalikust identiteedivargusest tuleks kindlasti teavitada ka politseid.

3. Tüütud kontaktid

Kui tunned, et sind ahistatakse Facebookis, on sul võimalik selline käitumine blokeerida või sellest teada anda.

4. Pildid ja videod

Facebookis on võimalus teatada fotodest ja videotest, mille puhul sulle tundub, et rikutakse sinu, su lapse või kellegi teise privaatsusõigusi.

5. Mis andmed Facebookil minu kohta on?

Sul on võimalus vaadata isiklike andmeid, mis Facebookil sinu kohta on. Koopia kõigist oma andmetest on võimalik mugavalt alla laadida. Kuidas seda teha, saad lugeda siit.

6. Kuidas oma konto kinni panna?

Facebooki konto saab soovi korral kas inaktiveerida või kustutada. Mis neil vahet on ja kui palju andmeid sinust internetiavarustesse alles jääb, saad lugeda siit.

7. Ega keegi teine mu kontole ligi ei pääse?

Facebook pakub konto juurdepääsu haldamiseks mitmesuguseid vahendeid, näiteks täiendavate turbefunktsioonidega sisselogimine, sisselogimise teade ja usaldusväärsete kontaktide seadistamine. Nõuandeid konto kaitstuna hoidmiseks leiad siit.

8. Kes mu andmeid näevad ja minuga ühendust võtta saavad?

Sotsiaalmeedias tegutsedes tasub alati läbi mõelda, kui paljude inimesteni sinu info jõuab ja kes sinu andmeid näevad. Oma privaatsussätteid muutes saad kontrollida seda, kelleni su info jõuab, kuidas sinuga ühendust saab võtta ning kellel on võimalus sind oma postitustes märkida.

9. Andmed profiilil versus andmed Facebooki lehel

Facebookil on pisut erinev poliitika kasutajate isiklike profiilide ning Facebooki lehtede loomise ja haldamise suhtes. Tasub jälgida, millises rollis sa parajasti kasutajana oled – kas esindad iseennast või oma ettevõtet, brändi, organisatsiooni. Lähemalt saad lugeda siit.

10. Ma ei taha, et minu konto andmed oleks otsingumootoriga leitavad

Kui sa ei soovi, et sinu profiili andmed otsingumootoriga välja tuleks, saad seda muuta oma privaatsussätetega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles