Lugeja küsib: kas Kalevi šokolaadi tooraine tootmisel kasutatakse lapstööjõudu? (5)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi šokolaad.
Kalevi šokolaad. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Viimasel ajal on palju kõneainet andnud see, et Hersey, Marsi ja Nestle'i šokolaadide valmistamisel kasutatakse orjastatud lapstööjõudu. Ise söön ainult Kalevi šokolaadi, aga kuidas Kalev teeb kindlaks, et nende kakao ja muu tooraine tuleb ausalt tasustatud inimestelt ega kasutata lapstööjõudu mitte üheski tooraine tootmise etapis? Kas Kalevi esindajad on isiklikult käinud asja kontrollimas? Kas saan rahuliku südamega edasi süüa või pean šokolaadist loobuma?» tunneb lugeja muret.

Vastab ASi Kalev juhatuse esimees Kaido Kaare.

Kalevi kui vastutustundliku ettevõtte jaoks on oluline see, kust pärineb ja mil viisil on toodetud šokolaaditoodete valmistamiseks kasutatav kakao. Seetõttu liitus ettevõte juba kaks aastat tagasi maailma juhtiva vastutustundlikku ja jätkusuutlikku kohvi-, tee- ning kakaokasvatust toetava programmiga UTZ Certified.

Praeguseks kannavad UTZ Certified märki Kalevi šokolaaditahvlid ja paljud muud tooted. Käesoleva aasta lõpuks valmivad juba kõik Kalevi šokolaaditooted sertifitseeritud kakaost. Muuhulgas seisab UTZ Certified programm selle eest, et nendega liitunud kakaofarmides oleksid tagatud inimväärsed töö- ja elutingimused, et ei kasutataks lapstööjõudu ja et lastel oleks võimalik omandada haridust.

UTZ Certified töötajad kontrollivad farme regulaarselt ja jälgivad seal nõuete täitmist. Samas on kakaofarme sadu tuhandeid ja igapäevast kontrolli seal teostada on võimatu. Kalev liitus UTZ Certified programmiga ja maksab iga kakaotonni eest täiendavat tasu just seetõttu, et nemad tegelevad süstemaatiliselt kakaofarmeritega, koolitavad neid ja õpetavad oma farmi majandama ja rohkem tulu saama.

Suurem saagikus ja sellest saadav tulu võimaldavad neil ka perede eest paremini hoolt kanda, sealhulgas lapsi kooli saata ja mitte kasutada lapstööjõudu. UTZ Certified saadab regulaarselt raporteid, kust on näha, et olukord kakaotööstuses läheb paremuse poole: farmide saagikus kasvab, sissetulekud suurenevad jne.

Usume, et UTZ Certified programmi lähenemine kakaosektori probleemide lahendamisele on parim võimalikest ja annab häid tulemusi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles