Ossinovski tegi ettepaneku magustatud jookidele suhkrumaksu kehtestamiseks (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi mahlariiul võtab silmad kirjuks.
Rimi mahlariiul võtab silmad kirjuks. Foto: Mailiis Ollino

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski soovib suhkrumaksu kehtestamist magustatud jookidele, soovitud eesmärkide saavutamiseks peaks maks mõjutama toote hinda vähemalt 10–15 protsendi ulatuses.

«Toidumaksud ja -subsiidiumid võivad mõjutada tarbimist ning suhkruga magustatud jookide kõrgemat hinda seostatakse väiksema nõudlusega,» märgib minister ettepanekutes valitsuskabinetile.

Suhkrumaksuga soovib ministeerium eelkõige lahendada suhkruga magustatud jookide tarbimisest põhjustatud laste ülekaalulisust ja rasvumist ning sellest tulenevat negatiivset tervisemõju. Maksude kehtestamine rasvumist põhjustavatele toitudele võib Ossinovski sõnul parandada tervisetulemeid, eriti kui maksud on kõrged.

«Hinnanguliselt annavad suhkruga magustatud joogid suurima osatähtsuse toidust saadavast energiahulgast ja suhkruga magustatud jookide tarbimine on seotud kehakaalu suurenemisega tugevamini kui ühegi teise toidu või joogi puhul,» märgib terviseminister.

Üle poole Eesti elanikest on Ossinovski sõnul ülekaalulised või rasvunud ning nende osatähtsus rahvastikus kasvab kiiresti, eriti laste ja noorukite hulgas. Samuti on Eestis sagenenud ülekaalulisuse ja rasvumisega seotud haigused: uued diagnoositud rasvumisjuhud ning muud liigtoitumisega seotud haigused, sealhulgas teist tüüpi diabeedi juhud.

Lisaks suhkrumaksule tuleks ministri hinnangul kasutada ka teisi otseseid sekkumismeetodeid. Näiteks tuleks vaadata üle lasteaedade ja koolide menüüdes ja müügikohtades pakutav, nõustada lastevanemaid tervisliku toidu osas ja piirata lastele suunatud reklaami. Samuti tuleks muuta jookide pakendite esikülgede märgistust, kus toitumisalane teave esitatakse teksti ja värvide abil, et tarbijad saaksid hõlpsamini valida tervislikumaid tooteid. Seejuures on oluline suurendada ka elanikkonna teadlikkust sobivatest asendusjookidest.

Suhkrumaks hõlmaks praeguse kava kohaselt suhkruga magustatud jooke, sealhulgas magustatud piim või piima alternatiivid, tee- ja kohvijoogid, energiajoogid, spordijoogid, magustatud vesi ja mahlad, mitte-dieetkarastusjoogid ja nii edasi. Maksu alla ei kuulu naturaalsed mahlad.

Ossinovski ütles juba intervjuus Postimehele, et teeb valitsusele ettepaneku kehtestada suhkrumaks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles