Ilutulestiku võimsust kärbitakse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ardi Truija

Uue eelnõu vastuvõtmisel väheneb ilutulestiku võimsus ning hulk, mida võib kodus hoida. Samuti saavad ilutulestikumüüjad rõõmustada paberimajanduse vähenemise üle.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal saatis kooskõlastusele uue lõhkematerjaliseaduse täiendatud eelnõu, mille tulemusena väheneb jaemüügis olevate ilutulestikutoodete võimsus, samas väheneb ka pürotehnika müügi bürokraatia, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

«Ohutuse tagamine oli seaduse väljatöötamisel esmatähtis, lisaks kaotatakse mittepõhjendatud piirangud müügile,» sõnas Michal.

Sellega väheneb jaemüügis lubatud F3-kategooria ilutulestiku pürotehnilise aine hulk 5000 grammilt 3000 grammile, samuti väheneb ilutulestiku kaliiber. Kodus hoitava lubatud pürotehnika hulk väheneb rohkem kui poole võrra.

Michali sõnul jäävad endiselt kehtima käitumise üldnõuded ilutulestiku kasutamisel avalikus kohas ja öörahust kinnipidamise nõue. Paugutite kasutamine jääb samuti keelatuks.

Samas väheneb pürotehnika müügiga tegelevate ettevõtete halduskoormus. Kuna ilutulestiku müük toimub peamiselt detsembris, siis kaob ettevõtetel kohustus hoida müügikoht lahti vähemalt neli kuud.

«See annab ettevõtjatele rohkem valikuvabadust, vähenevad riigi poolt loodud ebavajalikud nõuded ja mõjub positiivselt ettevõtete vahelisele konkurentsile. Ilutulestikku ostes ei pea müügitehingut enam eraldi registreerima ja pidama arvestusraamatut tooteid ostnud inimestest,» selgitas Michal.

Lähtuvalt teiste Euroopa riikide praktikast, saab edaspidi F3-kategooria ilutulestikku osta alates 18. eluaastast, varasem vanusepiir oli 21. Eelnõu väljatöötamisel ei osutunud põhjendatuks hoida piirang karmimana.

Eelnõu vastuvõtmise korral jõustub uus seadus 2017. aasta 4. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles