Kuidas täiskasvanueas vistrikest vabaneda?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanuna võib aknes olla palju raskem vabaneda kui puberteedieas.
Täiskasvanuna võib aknes olla palju raskem vabaneda kui puberteedieas. Foto: Panther Media/Scanpix

Akne on tugevalt seotud hormonaalsete muutustega kehas ja kaob sageli täiskasvanuks saades, kui aga akne ka siis alles jääb, on sellest sageli raske vabaneda, sest vanuse kasvades aeglustub naha võime toota kollageeni.

Vistrikud ja selle raskem vorm – akne – on nahas paikneva karvanääpsu põletikuline haigus, mis hõlmab ka rasunääret ja esineb kõige sagedamini puberteedieas, mil rasueritust suurendab kõrgenenud meessuguhormoonide tase, kirjutab Lõunaeestlane.

Täiskasvanute akne avaldub näo alumisel poolel ja seda on raksem ravida, sest täiskasvanute nahk on sageli tundlikum ja väiksema kollageenisisalduse tõttu ka kuivem ja aeglasema paranemisvõimega – see suurendab armide tekke riski.

Selleks, et täiskasvanueas aknest vabaneda, on kõige olulisem, et inimene leiab oma nahatüübile ja vanusele sobivad nahahooldustooted, kusjuures eelistada võiks vee baasil tehtud kosmeetikat, tooteid, mis ei ummistaks poore (inglise keeles non-comedogenic) ning salitsüülhapet või glükoolhapet sisaldavaid tooteid, mis vastupidiselt tugevatoimelistele puhastajatele ja toonikutele ei ärrita nahka.

Kuna täiskasvanuea akne on enamasti seotud elustiili, stressi ja hormonaalsete kõikumistega, on soovitatav organismile võimaldada rohkelt vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante, mis tähendab, et hoolikalt tuleks üle vaadata ka toitumisharjumused, pöörates tähelepanu ka sellele, et süsivesikuterikkad söögid võivad valla päästa põletikulised reaktsioonid.

Loe lähemalt ajalehest Lõunaeestlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles