Swedbank tuleb uute pensionifondidega

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Liis Treimann

Fondide alusvaraks on indeksfondid ning fondi riskiprofiil muutub ajas automaatselt koos kliendi vanusega.

Swedbank Investeerimisfondid AS juhatuse esimees Kristjan Tamla sõnul on enamiku jaoks Eestis II pensionisammas jätkuvalt ainuke pikaajaline sääst. Tamla sõnul on automaatselt juhitud fondide loomist kaalutud juba aastaid, kuid lihtsalt indeksfondide lisamine pensionifondide valikusse ei tundunud piisav.

«Klientide tagasiside põhjal saame väita, et arvestatav hulk inimesi ei soovi oma pensionivaraga iseseisvalt tegeleda ning meile tundus, et on vaja n-ö targemat lahendust. Swedbanki lahendus on automaatselt juhitud elutsüklifondid - fondide alusvaraks on soodsad indeksfondid ning fondi riskiprofiil muutub ajas automaatselt koos kliendi vanusega.»

Investeeringute juhtimise seisukohalt tähendab automaatsus seda, et fondi investeeringud järgivad rahvusvahelisi turuindekseid ning aktsia- ja võlakirjainvesteeringute osakaal ei muutu sõltuvalt finantsturgudel toimuvast.

«Kliendi seisukohast tähendab automaatsus eelkõige mugavust - inimene saab olla ühes fondis terve kogumisperioodi, tundmata muret, kas fondi investeeringute riskitase on tema vanusele sobiv. Elutsüklifondides muutub fondi riskiprofiil ajas koos kliendi vanusega - nooremas eas on fondil suurem aktsiate osakaal ehk kõrgem riski ja oodatava tootluse tase, vanuse kasvades fondi aktsiate osakaalu langusega riski ja oodatava tootluse tase väheneb,» selgitas Tamla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles