Toidujagamiskülmkapid koguvad populaarsust

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kellel kodus toitu üle, saab viia selle avalikus kohas asuvasse külmkappi. Kellel aga puudu, võib sealt endale meelehead leida.
Kellel kodus toitu üle, saab viia selle avalikus kohas asuvasse külmkappi. Kellel aga puudu, võib sealt endale meelehead leida. Foto: SCANPIX

Austrias on tuldud välja uue taaskasutuslahendusega: toidukülmkapid, mis aitavad endale ebavajalikku toitu teistega jagada.

Viinis on tekkinud 19 kohta, kust võib leida külmkappe, millesse inimesed võivad panna toidu, mille nad üldjuhul minema viskaksid. Kui uudistaja leiab endale midagi meelepärast, siis võib ta selle ära süüa, kirjutab The Local.

Idee seisneb selles, et soovija saab oma värske toidu anda teistele, kui tal endal ei avane võimalust seda süüa – näiteks läheb ta reisile. Ka ettevõtted on kutsutud annetama toitu, mis vastasel juhul läheks prügikasti.

Külmkapiprojekt on sarnane raamatuvahetusega, kus inimesed täidavad raamaturiiulid raamatutega, mida nad ise enam lugeda ei soovi ning leides neist huvipakkuva raamatu, võivad selle endale võtta.

Külmkapist toidu jagamise idee osales Austria üleriigilisel konkursil «Orte des Respekts» ning võitis selle. Võidusummaks kujunes 2000 eurot, mille eest võitjameeskond sai osta külmkappe, mis paigutati Viini linna kohvikutesse, kontoritesse ja muudesse avalikesse kohtadesse.

Ühe idee eestvedaja Andrea Beltrame sõnul on külmkapiprojekt edukas. «Väga palju inimesi kasutab seda – tudengid, pensionärid, madala sissetulekuga üksikemad. Kindlasti ka kodutud,» kommenteeris ta.

Üks konkursi kohtunikest, Christian Köck, on ideest vaimustuses ja plaanib ka ise külmkappe kasutama hakata. «Meil on nii palju toitu kodus, mida me ei söö, sest lähme näiteks reisile. See on hea võimalus mitte toitu lasta raisku minna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles