Rõivas soovitas riigikogu liikmetel mitte lasta end eksitada alkoholitootjate ajupesust

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiisimaksu tõusu tõttu on levinud väide, et eestlased eelistavad viia oma raha Läti piiri-äärsetesse alkoholikauplustesse. Maksuameti andmetel on aga aktsiisitulu mullusest enam laekunud.
Aktsiisimaksu tõusu tõttu on levinud väide, et eestlased eelistavad viia oma raha Läti piiri-äärsetesse alkoholikauplustesse. Maksuameti andmetel on aga aktsiisitulu mullusest enam laekunud. Foto: Eero Vabamägi

Küsimusele, kas peaminister ja valitsus on kaheksa kuuga ümber hinnanud aktsiisipoliitika, mis sektori enda hinnangul tähendab riigile 15 kuni 20 miljonit eurot saamata maksutulu, vastas Taavi Rõivas, et parlamendi liikmed peaks vaatama näkku faktidele ja mitte laskma end mõjutada alkoholitootjate lobitööst.

«Vaatame koos faktidele otsa: vaatamata sellele väga suurele meediakärale - mille osas tuleb alkoholitootjaid kindlasti tunnustada -, on nad suutnud jätta mulje, et viinapudeli hind, et see oleks võimalikult odav, on vaat' et inimõigus, on tegelikult aktsiisid väga hästi laekunud,» rääkis Taavi Rõivas täna riigikogu infotunnis esitatud küsimuse osas, mis viitas Eesti aktsiisitulude Lätti liikumisele.

Valitsusjuht selgitas, et hoolimata avalikkuses levima hakanud väidetest, nagu oleks tegemist ebaõnnestunud aktsiisipoliitikaga, on tegelikult viimase kaheksa kuu jooksul aktsiisidena laekuv tulu ületanud prognoositud mahu. «Kaheksa kuu kokkuvõttes on kõiki aktsiise kokku laekunud 11 protsenti enam kui eelmise aasta samal ajal,» selgitas Rõivas. Tema sõnul on võrreldes 2016. aasta planeeritud eelarvega aktsiisilaekumine augustikuu seisuga 19 miljoni euroga plussis.

Alkoholiaktsiisi on kaheksa kuuga laekunud 14,6 protsenti enam kui aasta tagasi, võrreldes selle aasta eelarvega on Eesti riik alkoholiaktsiisis seitsme miljoni euroga plussis. Mootorikütuste osas on laekumine 14 protsenti kõrgem, kui möödunud aasta kaheksa kuuga ja seal ollakse eelarve suhtes kaheksa miljoni euroga ees. Rõivase sõnul on tegemist ametlike, maksu- ja tolliameti andmetega. 

«Nii et ma julgustaksin kõiki parlamendiliikmeid nendes aruteludes rohkem lähtuma reaalsetest faktidest, mitte minema kaasa alkoholitootjate lobisõnumitega ja mitte olema neile hääletoruks,» soovitas Rõivas parlamendi liikmetele. Tema sõnul on olulisem mõelda ennekõike sellele, et kui inimesed tarbivad vähem alkoholi ja tubakat, on see õige suund tervise edendamisel. 

Peaminister lisas, et hoolimata palju meediakära saanud Läti alkoholirallist näitavad tegelikud konjunktuuriinstituudi arvud, et nii eelmistel aastatel kui sel aastal on näha alkoholi tarbimise vähenemist ning selle juures on arvesse võetud nii Eestist Soome kui Lätist Eestisse tulevaid alkoholikoguseid.

«Ma arvan, et selline aktsiisipoliitika, kus kahjulikku tarbimist - olgu see siis alkohol või tubakas -, püütakse samm-sammult vähendada, on iseenesest õige väga mitmes mõttes. See vähendab ka survet haigekassa kuludele - sellepärast, et me teame, et väga suur osa rasketest haigustest on otseselt seotud alkoholi liigtarbimisega ja suitsetamisega,» toonitas Rõivas tänases riigikogu infotunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles