Eesti Post eitab plaani lõpetada ajalehtede laupäevane kojukanne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehtede sorteerimine.
Lehtede sorteerimine. Foto: Raigo Pajula

Eesti Post lükkas ümber tänases Maalehes ilmunud väited, nagu kavatseks postiettevõte lõpetada ajalehtede laupäevase kojukande. Eesti Meedia juhatuse esimees Sven Nuutmann ütles, et Eesti Post pole küll kordagi peale surunud kojukande päevade vähendamist, kuid kokkuhoiu surve on Eesti Postile ilmselt suur. 

Laupäeval (või mõnel teisel päeval) lehtede kojukande lõpetamine ei ole võimalikki, sest postiseaduses on sätestatud kohustus kanda perioodikat kuuel päeval nädalas, teatas Eesti Posti kommunikatsioonispetsialist Mattias Kaiv.

Maaleht avaldas neljapäeval artikli «Eesti Post ähvardab jätta inimesed laupäeval lehtedeta», milles väidab, et valitsuse nõutud kärpekava tõttu võib Eesti Post loobuda laupäeviti ajalehtede kojukandest ning samuti võib perioodika kojukanne kallineda.

Eesti Posti esindaja teatas, et ettevõte lükkab ümber artikli avalõigus toodud väite «valitsuse seatud juhised nõuavad Eesti Postilt kärpekava» osas. Valitsus, omanik ega muu osapool ei ole ettevõttelt midagi sellist nõudnud ega sellesuunalisi juhiseid esitanud, märkis Kaiv pressiteate vahendusel.  

Kokkuhoiu surve suur 

Eesti Post kinnitas, et universaalset postiteenust korraldava ettevõttena jätkab perioodika kojukannet seaduses sätestatud tingimusel kuuel päeval nädalas.

Küll aga tunnistas ettevõtte esindaja, et väljaandjatega kohtumistel peetakse läbirääkimisi järgmise aasta kojukande hinna üle, nagu see on toimunud igal sügisel ja toimub ka tänavu.

«Eesti Meedia on mitu korda kohtunud Eesti Posti juhatuse liikmetega. Oleme arutanud mitut võimalust, kuidas tulevikus tagada jätkusuutlik kojukanne. Jutuks on olnud väga erinevad lahendused, aga Eesti Post ei ole kordagi surunud peale kojukande päevade vähendamist, sest seda ei võimalda ka kehtiv seadus,» kommenteeris Eesti Meedia juhatuse esimees Sven Nuutmann, kuid lisas, et probleem on siiski olemas.

«Kui Eesti Vabariigi jaoks on oluline vaba meedia levik ja jätkusuutlikkus, siis riik peab endale teadvustama, et see tegevus muutub iga aastaga kallimaks. Lehed toimetatakse postkasti ikka endiselt inimtööjõu ja transpordi abil ja Eesti ei ole ainult Tallinn, Tartu ja Pärnu. Lehetellijaid on üle Eesti ja ka nemad soovivad saada ajalehte kuus korda nädalas,» selgitas Nuutmann.

Ta tõi välja, et maakohtades eelistatakse just lugeda klassikalist paberajalehte ja vähem veebimeediat. «Meie lähiriikides on tehtud see viga, et seadusega lubatud kojukandepäevi on vähendatud ja sisuliselt on sellega antud löök pabermeediale.»

Nuutmann lisas, et ilmselt ei saa Eesti Post seda avalikult tunnistada, kuid tegelikult surub riik neile peale kokkuhoidu. Samas peab Eesti Post lähtuma seadusest, mis kohustab neid tagama kuus päeva nädalas kojukande.

«Eraettevõtjatest väljaandjad kompenseerivad juba mitmendat aastat paberi ja kojukande hinnatõusu, samas kui reklaamimahu hoidmine on juba võrdne tõusuga. Riik peab suurendama rahalist toetust Eesti Postile, et kojukande teenus saaks jätkuda samas mahus,» lõpetas Nuutmann.

Plaani eitas ka Michal

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal kinnitas tänasel valitsuse pressikonverentsil, et uus postiseadus laupäevaste lehtede kojuviimist ei lõpeta. «Lükkan selle kohe ümber,» ütles Michal. «Eesti Post on ka vastava teate avaldanud ja öelnud, et sellist kavatsust ja plaani seal seaduses pole.»

Minister kinnitas, et sellist ettepanekut pole teinud Eesti Post ega ka majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

«Uue postiseadusega muudetakse postivõrku kindlasti efektiivsemaks, mis on ka inimeste huvides,» rääkis Michal. «Võrgu efektiivsus on ka klientide ehk ajalehe väljaandjate huvides, sest nii on võimalik perioodikat odavamalt laiali toimetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles