Sibularetk Peipsiäärele päädis ootamatustega (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi sibul.
Peipsi sibul. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nelja aasta eest alguse saanud traditsioon Rae valla elanikele Peipsiääre vallast sibulat tuua laienes tänavu ka Viimsi ja Kiilini, kuid sibulat oli vähem, kui soovijad oodata oskasid.

14. septembri hommikul startisid Peipsi poole nii Viimsi kui ka Rae valla meeskond (abi)vallavanemate juhtimisel, kirjutab Harju Elu. Nii Viimsist kui Raest põrutas sibulate järele kokku üle tosina inimese kahe suurema veoauto ning rea väiksemate masinatega.

Juba ette oli teada, et soovitud 20 tonnist saadakse vaid pool. Peipsiääre vallavanem Aleksandr Širokoviga kohtudes tõdeti, et sibulat on veelgi vähem.

Kuhu Peipsiääre sibulad haihtusid? «Sibulaid oli palju sellel aastal, 40-50 tonni vähemalt. Augusti alguses saadi juba esimesed,» rääkis Širokov. Vallas kasvatab sibulaid poolsada inimest, kellest osa piirdub paarisaja kiloga, osa aga toodavad lausa viis kuni kümme tonni.

Valdadele ei suudetud soovitud kogust anda tõenäoliselt ärihuvide tõttu. Kui laatadel müüakse sibulaid kahe euroga, siis Rae ja Viimsi maksid sibulakilo eest euro.

Sibulasaagist suure osa ostsid ka Peipsiääre valda külastanud turistid, kes maksid samuti kaheeurost hinda, ehkki külas kaupa tehes sai kohalikelt vahel hinnaalandust.

Et allesjäänud sibulad kätte saada, tuli läbi sõita kolm küla. Esimene proua tõi välja 20 kilo, järgmine müüja rõõmustas ostjaid juba 200 kiloga. Üksik vanatüdruk Kirjakija Rotmanova oli aga maja ette tõstnud 770 kilo ilusaid võrkudesse laotud sibulaid. «See kõik on minu töö. Need on toas ausalt kuivatatud sibulad,» ütles ta.

Viimases hädas pöörduti veel Mihhail Krasohhini poole, kellel oli küll sibulat, aga selle kaalumine ja pakendamine oli pooleli, mistõttu said vallaametnike sõrmed tunda sibulate sorteerimist. Tund aega palehigis rabelemist andis täiendavad kolmveerand tonni.

Viimsi valla lõplikuks saagiks kujunes 4560 kilo, mis jagati 154 tellija vahel. Rae sai kätte 3440 kilo 133 tellija tarbeks, Kiili 1000 kilo 70 tellijale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles