See tervislik kaloripomm on loomadele ohtlik

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui otsida tõeliselt kalorirohket taimset toiduainet, siis kindlasti on üks neist inimestele tervislik avokaado, milles leiduv toksiin võib aga kiiresti lõpetada väiksemate lemmikloomade elu.

Kui otsida eriti kaloririkkaid toiduaineid, siis kindlasti kuuluvad sinna hulka kuivatatud puuviljad, kirjutab Spiegel Online. Kõhu teeb täiesti täis näiteks taldrikutäis kuivatatud õunu (340 kcal/100 g),  datleid  (276 kcal/100 g), viigimarju (250 kcal/100 g) või  rosinaid (327 kcal/100 g).  Sama kehtib ka supertoiduks peetavate goji-marjade kohta, mille sajas grammis on koguni 350 kilokalorit.

Kui välja jätta kuivatatud puuviljad ja marjad, kaunviljad, 72 protsenti rasva sisaldavad pekanipähklid (703 276 kcal/100 g) ja veel mõned erandid, siis ei tõuse rasvasisaldus puu- ja juurviljas enamasti üle kahe protsendi.

Avokaado rasvasisaldus on 25,5 protsenti ja saja grammi kohta sisaldab see vili keskmiselt 220 kcal. See teeb avokaadost veganitele suurepärase toiduaine, mis võimaldab neil päevas vajalikku kaloritekogust kiiresti kätte saada. Inimestele sobivad avokaadod söögiks suurepäraselt ka seetõttu, et need panevad keha tootma serotoniini, ainet, mis muudab tuju heaks ja tõstab natuke sugutungi.

Ohtlikuks võib avokaado tarbimine minna vaid siis, kui sööme ära nii suure koguse avokaadosid, et see ohustaks magu ja seedimist mis tahes toidu puhul. Maailmas ei ole aga teada veel ühtegi juhtumit, mil inimene oleks end avokaadodest surnuks söönud.

Kodus peetavatele lindudele, väikestele närilistele ja küülikutele võib aga avokaadodega liialdamine kiiresti surmavaks saada. Pisikestele loomadele saab saatuslikuks avokaadokivis ja viljalihas leiduv inimesele kahjutu toksiin persiin, mida leidub kõigis tänapäeval tuntud ligi tuhandes avokaadosordis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles