Mis saab äravisatud vanapaberist?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suured vanapaberist kokku pressitud kuubikud.
Suured vanapaberist kokku pressitud kuubikud. Foto: MTÜ Eesti Pakendiringlus

Papp ja paber on mõistlik muudest jäätmetest eraldi koguda, sest neid on tehniliselt lihtne taaskasutada ja luua midagi uut ning eluks vajalikku.

Puhta materjalina eraldi kogutud paber ja papp pressitakse kokku kuubikuteks ja saadetakse paberivabrikutesse.

Pakendiringluse avalike segapakendi konteinerite abil kogutud jäätmetest eraldatakse automatiseeritud sorteerimisliinil kartong. Tehase pakendite kogumisplatsilt tõstab kopplaadur materjalid suurde konteinerisse, kust dosaator väljastab pakendeid ühtlase voona sorteerimislindile.

Järgmiseks eraldab sorteerimislindi esimene pöörlev sõel üksteisest eri suuruses pakendid ja edasi liiguvad pakendite komplektid: paber, papp ja kile oma konveierile ning kõik väiksemõõdulised pakendid nagu metall, plast ja klaas teisele konveierile. Automatiseeritud sorteerimisliinil saadakse puhta materjalina kätte vaid suured paberpakendid ning seetõttu vanu ajalehti ja väikeseid karpe segapakendi konteinerisse visata ei tohiks.

Paber ja papp eraldatakse kilest käsitsi sorteerimise liinil ning sealt liigub see edasi pressi, kus valmivad kompaktsed papi kuubikud.

Kes ja kus?

Kokku pressitud papp transporditakse paberivabrikutesse Räpinasse, Klaipedasse, Vietnami ja Hiina. Vanapaberist tehakse joonistuspaberit ja tualettpaberit. Papist saab teha jõupaberit ja uusi kartongpakendeid. Ajalehtedest valmivad munarestid, uued ajalehed ja soojustusmaterjalid.

Ühele papikuubikule lisatakse üheksa korda rohkem vett. Vedelast «püreest» pressitakse vesi välja formuleerides uue toote.

Puidust paberi tootmine kulutab kaks korda rohkem energiat ja vett kui selle tootmine vanapaberist. Paberi prügilas lagunemisega eraldub metaani. Selle sorteerimine ja uuesti materjalina ringlusesse saatmine vähendab õhusaastet 75 protsenti.

Kogu eraldi

Paber ja papp tuleb kodus ning kontoris koguda kindlasti olmejäätmetest eraldi. Vanapaberi ja kartongi saab viia avalikesse või kortermajade juures olevatesse paberpakendi konteineritesse. Segapakendi konteinerisse võib suured papist kokkupressitud karbid visata koos muude plastist, metallist ja klaasist pakenditega, kuid üldiselt vanapaber segapakendi konteinerisse ei sobi.

Paberi ja papi konteinerisse sobivad vaid puhtad ja kuivad paberjäätmed. Kasutatud ühekordsed papptaldrikud sobivad olmeprügi ja õhuke majapidamispaber biojäätmete hulka. Paberpakendi konteinerisse kumbagi neist visata ei tohi.

Igal aastal kogub Eesti Pakendiringlus kokku üle 40 000 tonni pakendijäätmeid, sellest 16 000 tonni pappi. Kogutud pakendid viiakse Maardu sorteerimistehasesse. Pakendiringlus on paigaldanud üle Eesti 2173 kogumiskonteinerit, millest paberpakendi konteinereid on 523. Konteinerite kohta leiab infot nende kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles