Viis nõuannet suhkrutarbimise vähendamiseks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks. Foto: SCANPIX

Tundub, et suhkur on igal pool – jookides, snäkkides, isegi soolastes toitudes -, mistõttu võib olla raske teadlikke valikuid teha ning seda vältida.

Kuigi vahel kulub ikka mõni magus amps ära, siis pikas perspektiivis oleks siiski parem suhkru tarbimist paremate tervisenäitajate nimel vähendada, vahendab Body&Soul.

Kõrvalda menüüst rafineeritud suhkrud. See on esimene ja kõige tähtsam samm ning tähendab peamiselt valmistoitude söömise piiramist. Seega kui on soov hakata suhkrusisaldust oma toidusedelis vähendama, jäta menüüst esmalt välja koogid ja küpsised, maiustused, karastusjoogid ja muud suhkruga rikastatud joogid, kastmed ja marinaadid, kiirtoit ning maitsestatud kohvijoogid. Neid on küll veel, kuid nimetatud toitudest ja jookidest tasub alustada. Kui sinu menüüs on enamus neist olemas, siis hakka nende vähendamisega tegelema järk-järgult – esmalt elimineeri need kodusest külmikust ja kappidest ning püüa neid väljas süües ja poes vältida.

Rohkem tähelepanu etikettidele toiduaine pakendil. Kui sa ka toote koostise loetelust suhkrut ei leia, ei tähenda see, et seda seal varjatud kujul poleks. Nimelt võib suhkur peita end ka neis nimedes: roosuhkur, tuhksuhkur, melassisiirup, galaktoos, maltodekstriin, maisisiirup, fruktoos, glükoos, puuviljasiirup, dekstroos, suhkruroomahl jm. Võib küll raske olla algul vahet teha, milline neist on looduslik ja milline mitte, mistõttu on vaja teha eeltööd, et ebatervislikud koostisosad ära tunda.

Tee menüüs lihtsaid vahetusi. Nimelt asenda rafineeritud suhkur looduslike või suhkruvabade alternatiividega, kuid sedagi tasub teha pigem järk-järgult. Kui oled šokolaadisõber, asenda see suhkruvaba šokolaadiga. Lisaks saab magusat maitset nautida ka looduslike variantide näol. Näiteks söö viilutatud pirni või õuna koos mandli- või pähklivõiga, magusa jogurti asemel võta maitsestamata jogurt ja lisa sinna marju. Kui banaani külmutad, hiljem tükeldad ning blenderdad, saad mõnusa jäätisele sarnaneva magustoidu. Nõnda saad nautida väikseid tervislikke ja mitmekülgseid magustoite, samal ajal aga täidad end energiaga ning väldid valget suhkrut.

Keskendu tervislikele rasvadele. Inimkeha on loodud rasvade põletamiseks ning sellele aitab efektiivselt kaasa heade rasvade söömine. Küllastunud, tööstuslikult toodetud ning transrasvad seevastu tõstavad kehakaalu ning tekitavad pikas perspektiivis ohtralt tervisehädasid. Tervislikke rasvu leiad aga pähklitest, seemnetest, avokaadost, oliividest – lisa need menüüsse samal ajal kui püüad suhkrut vältida ning näed, kuidas su energiatase tõuseb.

Hakka teadlikuks sööjaks. Oluline on endale teadvustada, et sa ei saa enne muutuda, kui oled kindel, mis muutmist vajab. Kui kogud teadmisi, millistes toodetes suhkur peritseb ning kuidas seda tervislikemate alternatiividega asendada, lood juba enda ümber teadlikuma keskkonna ning saad teha vastavaid valikuid menüü muutmiseks. Sageli sööme jooksu pealt, haarates kohvikust kohvi ja müslibatooni või võileiva kaasa ega täida oma keha tegeliku kütusega, mida see vajaks. Rohkem isetehtud toidu söömine ning puhta toidu eelistamine on suurepärane samm tervislikuma elu suunas ning lubab kehal saada kõiki vajalikke toitaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles