Soomlasi kimbutavad pettused läbisõidumõõdikuga (2)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Soomes on sagenenud läbisõidumõõdiku tagasikerimine imporditud kasutatud autodel, kusjuures arvestatav osa sõidukeid tuuakse Eestist.

Kesk-Euroopas on üsna levinud praktikaks läbisõidumõõdiku tagasikerimine imporditud kasutatud sõidukitel, vahendab Yle ajalehte Helsingin Sanomat.

Odomeetri näidu reguleerimine annab ärile kõvasti juurde, kuna muudetud näiduga kuulutus köidab ostjaid ning tavainimene ei saa seda autot ostes kohapeal tõestada.

Vahel keeravad automüüjad näidikut tagasi isegi 100 000 – 200 000 kilomeetri võrra. Soome tolliamet nimetas, et aastas imporditakse Soome 20 000 kuni 30 000 autot – mullu oli see näitaja 21 286 ning ennustatakse kümneprotsendist tõusu.

Enamus neist tuleb Saksamaalt, kus on pettused odomeetriga üsna levinud, järgnevad Rootsist ja Eestist toodud autod.

Spetsialistid hoiatavad autoomanikke ja potentsiaalseid ostjaid, et nad kontrolliks ja kõrvutaks auto varasemate ülevaatuste andmeid odomeetri praeguse näiduga.

Juhul kui auto on hoolduses käinud ametliku esindaja juures, saavad ka nemad neid andmeid edastada. Soome kodanikele on andmed kättesaadavad ka transporditurvalisuse ameti Trafi vahendusel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles