Mida teha, et fotoaparaadiga külmas pildistades midagi ei juhtuks?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotokaga talvel õue minnes tuleks seda hoida võimaliku kondensniiskuse eest.
Fotokaga talvel õue minnes tuleks seda hoida võimaliku kondensniiskuse eest. Foto: SCANPIX

Enamiku fotoaparaatide kasutusjuhendis on kirjas, et seda ei tohiks miinustemperatuuridega kasutada. Tõenäoliselt on Eestis vähe selliseid, kes seda nõuet täidaks. Kuidas aga hoida oma fotoaparaati võimalike külmakahjude eest?


Fotograaf Kaupo Kikkas rääkis Vikerraadio saates «Huvitaja», et esimeseks suureks mureks fotoaparaadi kasutamisel külmas on akud – enamik akusid kipuvad külmaga väga kiiresti tühjaks saama.

Ühe asjana soovitas Kikkas võtta kaasa varuaku, mida vajadusel kasutada. Samas tõi fotograaf välja ka hea nipi, et aparaadis olev aku tuleks välja võtta ning seda veidi kas kindas või keha lähedal olevad põuetaskus kümme minutit soojendada ning seejärel edasi kasutada. Aku läheb soojenedes uuesti veidi rohkem täis, kõik küll ei taastu, ent suur osa akumahust siiski. Kindlasti ei tasuks panna tervet aparaati vahepeal sooja, siis võib tekkida aparaadile kondensniiskus.

Kondensniiskus

Esimene riskimoment on Kikkase sõnul toast õue minek. Soojast toast õue minnes võib temperatuurivahe mingitel juhtudel olla ka näiteks 40 kraadi. Sellistes tingimustes jäätub kogu niiskus korrapealt. Kõige mõistlikum on langetada temperatuuri järk-järgult ning kõige halvem on soojast toast õue astuda, fotoaparaat käes. Näiteks soovitas fotograaf fotoaparaadi toas kotti pakkida ning see õues alles mõne aja pärast välja võtta.

Sama tasuks teha ka tuppa tulekul. Näiteks alguses tõsta koos kotiga tuppa, mõne aja pärast kott avada ning veel veidi hiljem alles fotoaparaat sealt välja võtta. Igal juhul tuleks fotoaparaadi temperatuuri muuta järk-järgult.

Õues pildistades tasuks vältida ka aparaadi ja eriti objektiivi peale hingamist. Ka ei tasu aparaadi puhastamiseks kasutada ühtki vahendit, kuna ka need jäätuksid külmades tingimustes aparaadi peal ära.

Kikkas rääkis, et külmas pildistades saab kontrollida näiteks aku kulumist, mis tähendab, et pildistamise vahepeal tuleks fotoaparaat välja lülitada. Lisaks võiks talvel ekraani asemel kasutada silmava.

Fotograaf möönis, et kompaktkaamerad on ilmastiku poolt väga haavatavad. Ühe asjana soovitas ta näiteks niiske ilmaga aparaadile kilekotist väike kaitse meisterdada. Väga palju mõjutab piltide tegemist ka inimese enda enesetunne. Ning kui pildistajal endal on kehv olla, näiteks sõrmed või jalad külmetavad, siis ei pruugi ka pilt nii hea välja tulla, kui võiks. Seega tasuks mõelda ka näiteks kinnaste peale – mida mugavamad ja paremad kindad, seda parem pilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles