Kui tihti peaks juukseid pesema?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuste pesemise tihedus sõltub paljuski juuste tüübist.
Juuste pesemise tihedus sõltub paljuski juuste tüübist. Foto: Caro / Robert Seeberg

Paljudele on juuksed oluline osa nende identiteedist, mistõttu tasub ka teada, kuidas nende eest hoolitseda nii, et kiharad veel kaua kaunid püsiksid.

Juuste eest hoolitsemise tavad kujunevad inimesel välja enamasti katse-eksitus meetodil ning ka juustepesu ajavahemik on paljudel erinev, kirjutab Independent.

Enne kahekümnendat sajandit polnud šampooni kasutamine väga levinud. Kasutamine tõusis märgatavalt, kui ajaleht New York Times soovitas naistel pesta oma pead nädalas kaks korda, mitte üks kord kuus.

Juuksed lähevad ajapikku mustaks, kuna rasunäärmed eritavad rasu. Rasunäärmeid võib leida kogu kehal, vähem kätel ja jalgadel ning need puuduvad peopesadel ja –taldadel.

Rasu tõttu võib mustus jääda juustesse kinni ja šampooni eesmärk on see mustus välja pesta. Seda, kui tihti tuleks šampooni kasutada, oleneb enamasti kasutaja elustiilist ja juuksetüübist.

Sirged juuksed lähevad kergemini mustaks, samal ajal kui lokkis juuksed võivad veel üsna puhtad välja paista.

«Lokkis juuste kuju ei lase rasul ja mustusel mööda juuksekarva alla minna, samal ajal kui sirgetel juustel on see üsna lihtne,» selgitas Kimika Hudon.

Kui lokkis juuksed võivad olla pesemata isegi üle kolme päeva, siis tuleks sirgeid juukseid siiski tihedamini pesta.

«Kasulik on pesta juukseid kaks korda nädalas või siis kui ise tunned, et juuksed vajavad pesemist,» sõnas juuksekonsultant Scott Cornwall.

Ta lisas, et kui sul on väga paksud, pikad ja lokkis juuksed, mille hooldamiseks, kuivatamiseks ja stiliseerimiseks läheb hulk aega, siis peaks ka üks korralik pesu nädalaks piisav olema.

Konsultandi sõnul ei ole vaja palsamit nii tihti kasutada kui šampooni. Seda sellepärast, et šampoon puhastab juukseid, palsam aga annab kohevust ja ühtlasi lisaraskust.

Lokkis juukseid tuleks pesta niisutava šampooniga, aga mitte rohkem kui kaks korda nädalas ja palsamit tuleks juustesse hõõruda vaid üks-kaks korda nädalas.

Levinud on ka legend, et šampooni ei tohiks üldse kasutada, sest šampoon kisub pealaelt ära kogu naturaalse rasu ja peanahk reageerib sellele rasu juurde tootmisega, mis muudab juuksed veel mustemaks. Vee ja looduslike aseainete kasutamine peaks taastama juuste loomuliku tasakaalu.

Kogukonna «Õnnelikud juuksed: kuidas šampooni kasutamine lõpetada» eestvedaja Lucy Aitken sõnas, et tema on hakanud juukseid pesema hoopis vee ja muna või soodaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles