Soome juhiloa vahetamine nõuab rahvusvahelist pingutust (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba.
Juhiluba. Foto: Erik Prozes / Postimees

Maanteeamet peab paluma Soome maanteeametilt luba tühistada eestlanna juhtimisdokument, et anda talle uus kehtiv.

Nimelt kolis Kati Luik mõni aeg tagasi Soomest Eestisse tagasi. Sel perioodil aga, kui ta oma Soome juhiluba Eesti omade vastu vahetama läks, olid põhjanaabrid muutnud oma lubade väljastamise süsteemi (load väljastatakse varasema kahe aasta asemel 15 aastaks – toim) ning talle väljastati uus Soome juhiluba. «Ise ma ei teinud selleks midagi,» rääkis naine.

Kuna rahvastikuregistris paistab nüüd, justkui oleks Luigele esmased juhiload väljastatud Eestis elamise ajal (olenemata sellest, et tegelikult väljastati juhtimisõigus Soomes – M. R.) siis ei saa maanteeamet talle Eesti juhilube väljastada.

«Maanteeamet keeldub minu luba vahetamast, manipuleerides liiklusseaduse punktiga. Veel enam – maanteeamet läheb oma otsuses vastuollu teiste liiklusseaduse punktidega,» lausus Luik ning lisas, et tema loeb seadusest välja, et tal on õigus luba vahetada. «Veel enam, see on meie kohustus, kui tahame Eestis sõita.»

Maanteeameti töötajatega rääkides keeldusid viimased juhiloa vahetamisest, toetudes justnimelt sellele liiklusseadusele. Liiklusseaduse paragrahv 99 lõige neli ütleb: käesoleva paragrahvi lõigetes üks, kaks ja kolm nimetatud juhiluba ei kehti, kui see on välja antud isikule, kes loa saamise ajal elas rahvastikuregistri andmetel Eestis.

Naise sõnul saab aga sellest seadusest välja lugeda, et juhiluba ei tohi väljastada inimesele, kes loa saamise ajal elas Eestis, mitte sellele, kes loa vahetamise ajal elas Eestis. «Olen nagu üksik hüüdja hääl kõrbes suure ametkonna vastu,» märkis ta.

Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Toivo Kanguri sõnul on tegemist väga kahetsusväärse ja harva esineva olukorraga. «Arutasime seda meie Soome kolleegidega ning saime teada, et nende õigusruumi muutmisel selle aasta alguses loobuti juhilubadest, mis kehtivad kaks aastat. Seetõttu väljastati kõigile lühiajalise juhiloa omanikele ilma isiku sooviavalduseta juhiload, mille kehtivusaeg on 15 aastat,» selgitas ta.

Kanguri kinnitusel saatis maanteeamet Soome uue päringu, et soomlastest kolleegid tunnistaksid kehtetuks isiku viimase juhiloa, mis väljastati talle siis, kui isik oli juba peaaegu aasta Eestis elanud.

«Seejärel saaksime talle väljastada Eesti juhiloa. Oleme terve selle aja olnud kontaktis ka kodanikuga ja talle selgitanud, kuidas olukorda lahendada püüame,» põhjendas osakonnajuhataja.

Esmaspäeval, 10. oktoobril, sai Luik enda juhiloa kätta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles