Põhjus, miks ei tohi passipildil naeratada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vikki Grant/picture alliance / moodboard

Passipilti tehes üldjuhul naeratamist väga ei tolereerita, kuid see on oluline selleks, et tagada võimalikult täpne näotuvastus.

Passil on küljes pisike kiip, mis sisaldab endas biomeetrilist informatsiooni dokumendi omaniku kohta, sealhulgas passifoto osas, vahendab Independent. Passi vormistades pildi kujutis skaneeritakse ning talletatakse selle põhilised andmed, näiteks silmadevaheline kaugus ning ninaotsa ja lõua vaheline kaugus.

Naeratamine, muu näomiimika või päikeseprillide kandmine muudaks selle matemaatilise info ebatäpseks ning vähendaks tuvastusmehhanismide algoritmide efektiivsust. Seega kui modernsetes lennujaamades soovitakse su nägu pildiga kokku viia, ei pruugi see õnnestuda, sest biomeetrilisele kiibile kantud parameetrid ei ühti reaalsusega.

See võib juhtuda näiteks Londonis Gatwicki või Heathrow’ lennujaamades, kus on kasutusele võetud e-väravate süsteem, kus palutakse sul passikontroll teha spetsiaalse näotuvastusmasina ees.

Masin tuvastab matemaatilisi andmeid kasutades kohe, kas passipilt kattub dokumenti esitava inimesega. Nii kaua kuni masin ei suuda naeratuse tõttu muutuvat näomiimikat tuvastada, tuleb leppida tõsisemate passipiltidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles