Lugeja küsib: kas ettevõttesse saab kutsuda tööinspektori, kes ei trahvi?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

«Kuulsin, et meie naaberkülas asuvas puidufirmas käis keegi tööinspektsioonist, kes andis nõu ja ettekirjutusi ei teinud. Kas ettevõttesse on nõuannete saamiseks võimalik kutsuda tööinspektor, kes ei tee ettekirjutusi ega trahvi?» tunneb lugeja huvi.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Rein Reisberg.

Ettevõttesse võite kutsuda nõu andma töökeskkonna konsultandi. Oleme tööinspektsioonis juba aastaid teinud lisaks järelevalvele ka teavitustööd. Kui varem korraldasime koolitusi ning andsime välja juhiseid ja brošüüre, siis eelmisest aastast lisandus ka ühe ettevõtte konsulteerimine.

Konsulteerime sageli just väiksemaid ettevõtteid, kus pole tavaliselt tööl inimest, kelle põhitegevus oleks tegeleda töötervishoiu ja -ohutusega ning nii jääb napiks teadmisi ja kogemusi heast töökeskkonnast. Kui ettevõte on juba mitu aastat töötanud, võidakse ka töökeskkonnaga niivõrd ära harjuda, et probleeme ei panda enam tähelegi. Siis on hea, kui keegi tuleb ja vaatab töökohti teise pilguga. Nõustamistel saab arutada põhjalikumalt mingi tegevuse, näiteks ohutusjuhendite ja töötajate juhendamise üle.

Järelevalve ja nõustamine on tööinspektsioonis kaks eri tegevust. Kui tööandja soovib nõustamist ettevõttes, ei tule kohale mitte tööinspektor, vaid töökeskkonna konsultant. Konsultant tõesti piirdub nõuandmisega ja tal puudub õigus teha ettekirjutust või trahvi. Ettevõttes vaatab konsultant koos tööandja esindajaga üle töökohad ja dokumendid ning annab soovitusi, kuidas muuta töötamist ohutumaks ja tervist hoidvamaks.

Konsultandid on valmis tulema ettevõttesse kõikjal üle Eesti ning konsulteerimine on tööandjale tasuta. Konsultandi kutsumiseks tuleb saata e-kiri aadressile ti@ti.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles