Teadlased tegid selgeks, miks poetomatite maitse tihti plasti meenutab

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomateid ei tasu süüa tühja kõhuga.
Tomateid ei tasu süüa tühja kõhuga. Foto: Teet Malsroos

Kui mõnikord on öeldud, et mõned poes müüdavad tomatid oleksid justkui plastist tehtud, siis on see väide selles mõttes õigustatud, et tihtilugu ei ole poetomatitel tõesti värsket tugevat tomatist lõhna ega maitset, mis iseloomustab otse kasvuhoonest nopitud punavilju.

Teada on, et lõhnakadu põhjustab peamiselt poetomatite vahepealne külmutamine, mida võetakse ette nende parema säilivuse tarbeks, sest kui hoida tomateid vähem kui 12 °C juures, siis kahjustuvad ensüümid, mis peaksid aitama sünteesida lõhna kaitsvaid ja lenduvaid ühendeid, kirjutas ERR.

Ameerika teadlased otsustasid nüüd uurida, milline on külmutatud tomatite lõhnakao geneetiline tagapõhi, sest tegelikult on nii, et nopitud viljas elavad rakud edasi ja ka geenid lülituvad sisse ja välja.

Harry Klee Florida ülikoolist hoidis küpseid tomateid üks, kolm või seitse päeva +5 °C juures ja seejärel üks või kolm päeva +20 °C juures. Selgus, et seitse külmapäeva kahandas lenduvate ühendite taset kuni kahe kolmandiku võrra. Taset ei aidanud taastada ka kolm järgnenud päeva kõrgema temperatuuri juures.

Külmutatud tomatite lõhna ja maitset hindas värskete töötlemata tomatite omast kehvemaks ka 76 katseisikust koostatud maitsežürii, ehkki tomatite suhkru ja hapete sisaldus jäi üsna muutumatuks kogu katse ajal.

Loe täispikka lugu ERRist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles