Õpilasfirmade tooted: e-ainete voldik ja mäng turvaseksist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilasfirmade laat Kristiine keskuses üllatas põnevate toodetega. Pildil firma E-ained esindaja Enn Mäeorg.
Õpilasfirmade laat Kristiine keskuses üllatas põnevate toodetega. Pildil firma E-ained esindaja Enn Mäeorg. Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeval Tallinnas Kristiine keskuses peetud õpilasfirmade laat üllatas ideede rohkuse ja hea müügitööga.

Kõige suurema käibe – 155 eurot – tegi laadal Tallinna teeninduskooli õpilasfirma EEK – Eesti Ehe Kroon. Nende Eesti kroonimüntidest ehted meeldisid paljudele. Ehteid ja erinevaid kaunistusi oli laadal väljas rohkemgi.

E-ained ja turvaseks

Parima idee auhinna pälvis Pärnu ühisgümnaasiumi ja Pärnu Ülejõe gümnaasiumi ühisfirma E-ained, mille agarad omanikud esitlesid oma tegemisi teemakohaselt arstikitlis ja kaitsemaskis.

Lõpuklassi noormehed Andraš Tšitškan ja Enn Mäeorg on teaduslikule uuringule tuginedes kokku pannud voldiku kõige kahjulikumatest e-ainetest, mida toiduainetest leida võib. Voldik on mõeldud rahakotis kaasaskandmiseks, et siis poes vaadata, mida ostetav kaup sisaldab.

Sama võimaldab teha ka vastav internetilehekülg. Toksid näiteks sisse E110 ja näed, et see sisaldab ohtlikku kollast värvainet.

Noorukid käivad samadel teemadel ka koolides loenguid andmas ja teenivad niiviisi üheeuroste voldikute müügile lisa. «Tahame, et inimesed teaksid, mida söövad, ja eriti, mida nad oma lastele sisse söödavad,» lausus Tšitškan.

Inimeste harimise on oma südameasjaks võtnud ka Tallinna Liivalaia gümnaasiumi õpilasfirma TurvaS. Toodetakse lauamängu, mis tutvustab noortele turvalise seksi põhimõtteid.

Kuuvalgus tuppa

Palju oli laadal näha taaskasutusel põhinevat toodangut. Eriti torkas silma Põlva keskkooli firma Kuuvalgus, mis teeb läbipõlenud hõõglampidest õlilampe.

Sellele ideele ei jäänud alla ka kardirehvidest LED-valgustid, mida valmistavad Tallinna Saksa gümnaasiumi noored. Mõlemad tooted sobiksid hästi tehnohuviliste noorte eluruume ilmestama.

Õpilasfirmad

Õpilasfirmade loomise aluseks on Junior Achievement Eesti ettevõtlusõppe programm, mis kestab aasta ja mille käigus gümnaasiumi- ja põhikoolinoored omandavad ettevõtluse kogemusi kokku 65 koolis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles