Mille arvelt tulumaksu tagasi saab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid
Euromündid Foto: SCANPIX

Kuigi sellest aastast saab tulumaksust vähem maha arvata kui mullu, on endiselt maksuvabad koolituskulud, kodulaenu intressid, annetused ning maksed pensionisammastesse.

Maksuvaba tulu oli 2010.aastal 27 000 krooni. Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhi Piret Suitsu kinnitusel on lisaks enda maksuvabale tulule lapsevanemal, kel on kaks või enam kuni 17-aastast last, õigus täiendavale maksuvabale tulule iga lapse kohta alates teisest. See tähendab, et iga lapse kohta alates teisest saab üks vanematest tagasi täiendava 5670 krooni. Täiendavat maksuvaba tulu saab vanem arvesse võtta ka siis, kui laps sündis 31. detsembril 2010.

Vanaduspension on maksuvaba kogu ulatuses, kui see ei ületa 63 000 krooni aastas.

Tulumaksu võib tagasi saada ka tehtud kingituste või annetuste arvelt. «See tähendab, et kui olete näiteks loomade varjupaiga või mõne toetusfondi püsitoetaja, saate riigilt tagasi aasta jooksul tehtud annetuse summast 21 protsenti, aga mitte suuremas ulatuses kui 5 protsenti aastas teenitud tulult,» kommenteeris Suitsu.

Maksuvabad on endale kodu ostmiseks võetud laenu või liisingu intressid. Suitsu kinnitusel on maksuvaba aga ainult sellise laenu intress, millega on ostetud kodu iseendale – see tähendab, et laenuga ostetud kinnisvara peab tulumaksu tagasi saamiseks olema tulu deklareerija nimel.

Ka koolituskulud ja pensionisammaste sissemaksed on maksuvabad. Vabatahtliku III samba maksete puhul on need Suitsu sõnul maksuvabad ulatuses, mis ei ületa 15 protsenti mullu teenitud tuludest.

2010 aasta on viimane aasta, kus elatise maksja saab selle oma tuludest maha arvata ning saajal tuleb saadud elatis deklareerida ning tasuda sellelt tulumaks.

Abikaasadel tasub Suitsu kinnistusel esitada ühisdeklaratsioon, nii saab maksusoodustusi paremini ära kasutada. Viimane kehtib eriti juhul, kui üks abikaasadest ei ole saanud tulu kõigi 12 kuu eest. Koos deklaratsiooni tehes on tulumaksuvaba summa kokku 54 000 krooni.

Maksumaksja võib eluasemelaenu intresse, koolituskulusid, kingitusi ja annetusi maha arvata kokku kuni 50 000 krooni, kuid mitte rohkem kui 50 protsenti ulatuses maksumaksja sama maksustamisperioodi tulust.

Ühisdeklaratsioonis on soodustuste määr koolituskuludelt, annetustelt ja eluasemelaenu intressidelt kokku 100 000 krooni, kuid mitte enam kui 50 protsenti kahepeale teenitud tuludest.

«Oluline on ka see, et oleksite maksu eelnevalt riigile tasunud. See tähendab, et kui teenisite mullu näiteks 60 000 krooni, saate kulutusi maha arvata ainult kuni 30 000 krooni. Kui Teil on näiteks lisaks muudele mahaarvatavatele kuludele õigus kasutada ka teise lapse tulumaksusoodustust, siis seda ei ole lihtsalt kusagilt tagastada,» sõnas Suitsu.

Noored, kes on töötanud vaid mõned kuud aastas ja tasunud tulumaksu vähem kui 5670 krooni, saavad kogu tulumaksu tagasi. Kui maksusoodustused on aasta kestel tulumaksu kinnipidamisel täies ulatuses arvesse võetud, siis tuludeklaratsiooni esitama ei pea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles