Kondoomide tooraine kallines aastaga kaks korda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomid.
Kondoomid. Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Kondoomide kõrges hinnas võib osalt süüdistada ka tooraine kallinemist – kautšuki hind börsil on viimastel aastatel kordades tõusnud.

Mullu veebruaris maksis 100 kilo 330 dollarit, eilse seisuga oli hind aga 641 dollarit. 2009. aasta veebruaris jäi hind 150 dollari kanti. Kautšuki hinnatõusus on süüdi tootmispiirkonna ehk Kagu-Aasia ebasoodsad ilmastikutingimused.

Teisalt jällegi võib hinnatõusu ajada muude kulude kaela, sest tooraine osa kondoomide lõpphinnas on üsna väike.

«Sinna lisanduvad igasugused pakendamised, transpordid ja turunduskulud, mis moodustavad lõpuks palju suurema osa hinnast kui tooraine,» lausus Maxima poeketi avalike suhete juht Erkki Erilaid.

Rääkides poehindadest tõi Erilaid välja, et sellised brändid nagu Durex ja Contex tegid olulise hinnatõusu läbi juba mullu augustis.

«Siis tõusis Durex 30 krooni pealt 38 krooni peale ja Contex tõusis 15,50 pealt 19,90 peale,» avaldas ta. Maximas pakutavate kõige odavamate Sico kondoomide hinnad aga eelmisel aastal ei muutunud. Kolme kondoomiga paki hind oli 13 krooni ja 90 senti.

Nii nagu teistegi Eesti ketikaupluste esindajad tunnistas ka Erilaid, et kondoomide puhul ei sõltu inimeste valik odavast hinnast ja nii ei kuulu Sicod neil kõige minevamate kondoomide sekka. Pigem eelistavad ostjad kallimaid Contexi ja Durexi kondoome.

«Valikut on, aga sellise tõsise asja puhul ilmselt eelistatakse kallimat,» tõdes Erilaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles