Uuring: vanad palkmajad vajavad soojustamist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja.
Maja. Foto: SCANPIX

Kredexi tellimusel ning Kredexi, MTÜ Vanaajamaja ja Tallinna Tehnikaülikooli finantseerimisel valminud uuringu kohaselt on maapiirkondades asuvate palkmajade põhilisteks probleemideks piirdetarindite kahjustused, vähene sooja- ja õhupidavus ning halb sisekliima.


Uurimustöö «Maaelamute sisekliima, ehitusfüüsika ja energiasääst» keskendus peamiselt maapiirkonnas asuvate enne teist maailmasõda ehitatud palkeramute sisekliima, ehitusfüüsika ja energiasäästu seisukorra uurimisele.

Põhiprobleemiks sellistel palkeramutel on piirete (seinte, katuse, vundamendi) väike sooja- ja õhupidavus ning nende kahjustused, mis on tingitud nii mädanikest, liigniiskusest ja mikrobioloogilisest kasvust kui ka vigastest piirdetarindite ühenduskohtadest.

92 protsendil uuritud maaelamutest ei vastanud sisetemperatuur sisekliima standardi madalamale klassile, sealjuures oli madalate temperatuuride põhjuseks nii piirete väike soojapidavus kui ka ebaefektiivne küttesüsteem. Küsitletud elanikke häiris kõige rohkem ahjuküttest tulenev kõikuv sisetemperatuur ja külmad põrandad.

Tehnikaülikooli professori Targo Kalamehe sõnul on Eestis praegu keskendutud peamiselt korterelamute uurimisele ja renoveerimise toetamisele. «See uuring näitas, et uut teadmist on vaja ka teiste elamutüüpide olukorra väljaselgitamiseks ja renoveerimislahenduste leidmiseks,» sõnas ta.

Teadlaste sõnul on võimalik vana maamaja miljööd rikkumata parandada hoone üldist energiatõhusust kolmandiku võrra ja vähendada soojusenergia kulu ligikaudu 40 protsenti. Uuring annab põhjaliku ülevaate ka võimalikest maaelamute renoveerimislahendustest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles