Õiguskantsler: amet ei saa Euroopa juhiloa vahetamisest keelduda (1)

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

Õiguskantsler palus maanteeametil muuta juhilubade väljavahetamise praktikat, kuna ühe juhtumi puhul oli loavahetusest keeldumine alusetu.

Õiguskantsler Ülle Madise poole pöördus isik, kelle Soome Vabariigis väljastatud juhiluba ei vahetatud Eesti juhiloa vastu, sest Soomes elamise ja juhiloa väljastamise ajal oli tema elukohaks rahvastikuregistris märgitud Eesti. Liiklusseadust ei saavat aga õiguskantsleri kinnitusel tõlgendada nii, et juhiloa vahetamisest keeldutakse üksnes rahvastikuregistri andmetele tuginedes.

Liiklusseaduse järgi vahetatakse Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigis välja antud juhiluba Eesti juhiloa vastu, kui isiku juhtimisõigust ei ole juhiloa väljastanud riigis või Eestis peatatud, ära võetud või kehtetuks tunnistatud. Avaldaja juhiloaga seda teadaolevalt Eestis ega Soomes juhtunud ei ole.

Säte ei jäta maanteeametile kaalutlusruumi, vaid kohustab juhiloa ümber vahetama, kui seaduses märgitud tingimused on täidetud. Õiguskantsler palus maanteeametil oma praktikat muuta ning muude tingimuste täitmisel vahetada avaldaja juhiluba välja.

Õiguskantsler saatis märgukirja ka Riigikogu majanduskomisjonile ja majandus-kommunikatsiooniministeeriumile, milles juhib tähelepanu asjaolule, et liiklusseaduse § 99 lg 4 prim on vastuolus Euroopa Liidu õigusega. Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiivi 2006/126/EÜ artikli 2 kohaselt tunnustavad liikmesriigid vastastikku üksteise tunnustatud juhilubasid.

Kuigi Euroopa Kohtu praktika annab liikmesriikidele õiguse mitte tunnistada juhilubasid, kui neil on vaieldamatu teave, et juhiloa saaja ei elanud selle taotlemise ajal alaliselt juhiloa väljastanud riigis, ei ole Eesti rahvastikuregistri kanne selline teave.

Vastava direktiivi kohaselt väljastatakse juhiluba ainult neile taotlejatele, kelle alaline elukoht on juhiluba väljastava liikmesriigi territooriumil või kes suudab tõendada, et on seal õppinud vähemalt kuus kuud.

Sätte eesmärk on vältida juhiloaturismi ehk olukorda, kus juhilubasid taotletakse leebemate nõuetega liikmesriigis. Siiski kontrollib juhiloa väljastamise nõuete täitmist seda väljastav liikmesriik. Kui ühe liikmesriigi ametiasutus on juhiloa väljastanud, ei ole teistel liikmesriikidel õigust kontrollida, kas seejuures täideti direktiivis ette nähtud tingimusi.

Näiteks kui Soome Vabariik väljastab Eesti kodanikule juhiloa, siis tuleb eeldada, et Soome Vabariik kontrollis ja leidis, et ta elab alaliselt just Soomes, vaatamata sellele, et isiku elukoht oli Eesti rahvastikuregistri järgi sel ajal Eestis. Seetõttu tuleb Euroopa Kohtu läbiva praktika kohaselt teiste liikmesriikide juhilubasid tunnustada ilma ühegi formaalsuseta. Liikmesriikidel ei ole juhilubade tunnustamisel mingisugust kaalutlusruumi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles