Loomaarst: külmaga pane koerale riided selga

, Veterinaararst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmaga tuleb ka lemmikloomad riidesse panna või nad soojas toas hoida. Pilt koerte moeetenduselt.
Külmaga tuleb ka lemmikloomad riidesse panna või nad soojas toas hoida. Pilt koerte moeetenduselt. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Koerad ei põe inimestele iseloomulikke külmetushaigusi nagu köha või nohu, küll aga võivad neil külmetumise ja organismi nõrgenemisega välja lüüa peidus olnud kroonilised hädad, kirjutab veterinaararst Tiina Toomet.

Osa lemmikloomi pärineb hoopis soojematelt aladelt, kui seda on meie kodupaik, ning seepärast ei pruugi tuulised ja külmad ilmad neile sobida. Külmal ajal tehke jalutuskäigud lemmikutega lühemaks ja pange neile riided selga.

Kelgu- ja jahikoerad, näiteks malamuudid, huskid, laikad, kes on jaheda kliimaga harjunud, muidugi naudivad talve, kuid neidki ei tohiks jätta ööseks pakase kätte. Et toas poleks neil liiga palav, sobivad magamiskohaks garaaž või tuulekoda, aga tuulevaikses kohas olev kuut on muidugi parim variant.

Kuut ei tohi olla liiga suur, sest muidu soojus hajub. Ukse ees võiks olla midagi tuulekindlat, kuid loomale kergesti avatavat, näiteks vateeritud riie. Kuna tekk läheb kuudis märjaks ja seejärel jäätub, võiks magamisasemeks olla põhk, see ei märgu. Külm polegi nii ohtlik kui tuuletõmbus.

Koeral ka talveuni

Lemmikloomad tahavad talvel rohkem magada kui suvel, seega pole pikk päevauni midagi iseäralikku, see on koera või kassi reaktsioon pimedale ajale. Jalutuskäigud oleks hea teha võimaluse korral päevavalges, et lemmikloom saaks natukenegi loomulikku valgust.

Väljas elavate loomade toidukogust peaks suurendama veerandi võrra, et organism suudaks sooja säilitada. Joogikaussi tuleks täita päeva jooksul korduvalt, sest vesi võib jäätuda. Toas elavatel loomadel peaks aga toidukogust hoopis vähendama, sest talvisel ajal liiguvad nad vähem.

Saapad jalga

Toakoera õue jalutama viies peab arvestama, et mõned neist võivad olla vanusest, haigusest või tõuomadustest tingituna külmatundlikud. Selliste loomadega tuleks väljas käia ainult nii palju, et nad oma hädad tehtud saaksid.

Kutsikad ei talu külma sama hästi kui täiskasvanud koerad, sellepärast ei tohiks pakaselise ilmaga nendega pikki jalutuskäike ette võtta. Kui koer hakkab värisema ja käppi üles tõstma, on tal külm, sel juhul tuleks lühendada jalutuskäiku või lemmikule riided selga panna.

Kui loom jääb liiga kauaks välja, võib ta saada külmakahjustusi. Kõige tundlikumad piirkonnad on kõrvaotsad, käpapadjandid, genitaalid ja sabaots. Kahjustunud kohta peaks hoidma soojas, aga mitte kuumas vees, ja pöörduma loomaarsti poole.

Kui on lumine ja jäine ning eriti siis, kui tuiskab, tuleks metsa minnes hoida koerad rihma otsas, kuna nad võivad lume ja jääga lõhna kaotada. Koeri ei tohi külma ilmaga jätta järelevalveta autosse ega poe ukse taha ootama, sest nii võib lemmik tõsiselt külmetuda.

Koera käppasid peaks tihedamini kontrollima, kuna jää ja sool võivad nahka ning käpapadjandeid vigastada, mille tagajärjel võib tekkida põletik. Pärast jalutuskäiku on soovitav käpad pesta ja kui tundub, et külm, niiskus, pori või saaste tekitab ärritust, kasutada käpapadjandite kaitsevaha või panna jalutuskäiguks saapad jalga.

Kui koera peab miskipärast üleni pesema, siis pesemise järel ei tohi teda enam õue lasta.

Kass külmaga tuppa

Keskküttega korteris elavad koerad kannatavad sageli naha kuivuse käes, seepärast pole mõttekas koera põhjuseta pesta, see kuivatab nahka veelgi.

Naha kuivuse korral lisage toidusse rasvhappeid ja A- ning E-vitamiini ning kasutage spetsiaalseid niisutavaid šampoone ja palsameid.

Kassi tavaliselt ei riietata, kuid ta tuleks lasta tuppa kohe, kui loom seda soovib.

Soojal aastaajal meeldib kassile õues, kuid talvel tahab ta külmaga sisse tulla, sestap ei saa looma pikkadeks tööpäevadeks õue jätta. Kasside kõrvad ja jäsemed võivad saada pakasega tõsiseid külmakahjustusi.

Seetõttu tuleks neid hoida miinuskraadide korral toas või tagada igal ajal pääs sooja ja tõmbetuuleta kohta. Laudas, kus on teisi loomi, kassid ei külmetu, tühjas hoones hakkab neil aga kergesti külm.

Kas teadsid, et...

• Antifriis on kassidele ja koertele surmavalt mürgine. Kui teil juhtub seda ainet maha minema, tuleks see kohe ära koristada, sest loomadele meeldib väga antifriisi magus maitse.

• Kassidele meeldib tihti pugeda auto alla sooja, seepärast koputa enne mootori käivitamist kapotile.

• Talvisel ajal tuleks looma küüsi tihedamini lõigata, sest kui puudub pinnas, millel neid kulutada, võivad liiga pikad küüned murduma hakata.

Allikas: www.toometikliinik.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles