Preemia ei pane inimesi paremini tööle, küll aga teeb seda trahv

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Preemia maksmine ei suurenda töötaja pingutust.
Preemia maksmine ei suurenda töötaja pingutust. Foto: SCANPIX

Pankuritele võivad miljonitesse küündivad tulemustasud rõõmu valmistada, kuid värske Suurbritannias tehtud uuringu järgi ei pane tulemustasu inimesi paremini tööle.


Nottinghami ülikooli majandusteadlaste uuring näitas, et töötajate trahvimine on efektiivsem kui preemiad. Tulemustasud töövõimet ei tõsta, kirjutas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Käitumisökonoomika eksperdid viisid läbi rea eksperimente, et uurida tulemustasude ja rahaliste karistuste mõju inimeste sooritusvõimele. Eesmärgiks ei olnud ainult töökeskkonna, vaid ka muude igapäevaelu olukordade, nagu maksude tasumise ja kiiruse ületamise uurimine.

Uuringu kaasautori Daniele Nozenzo sõnul eksisteerib palju olukordi, kus võimul on inimese valiku osas eelisõigus. Tehased peavad jälgima reegleid, politsei nõuab liiklejatelt liikluseeskirjade täitmist ning tööandjad nõuavad, et töötajad pingutaksid. Inimese kuuletuma sundimine on fundamentaalne probleem.

Positiivsete ja negatiivsete mõjude uurimiseks korraldasid teadlased uuendusliku eksperimendi, milles osales üle saja vabatahtliku. Kõigile määrati tööandja või töötaja roll ning nad pandi erinevates mänguringides paaridesse. Igas voorus pidi töötaja otsustama, kas pingutada või mitte. Samal ajal oli tööandjal võimalus otsustada, kas kontrollida töötaja tööd või mitte.

Preemiad ja trahvid

Kui kontrolli käigus selgus, et töötaja teeb usinasti tööd, siis anti preemiat. Logelemise korral määrati trahv. Eksperimentide lõpus maksti vabatahtlikele tagasihoidlik tasu, mis kajastas nende sooritusi, boonuseid ja trahve.

Nosenzo ütles, et tulemustasude maksmine ei suurendanud pingutust. Tööandjatel oli kalduvus kontrollimist vähendada, kui nad teadsid, et peavad hea soorituse korral tulemustasu maksma.

Sellel on tööle innustamisele negatiivne mõju, mis nullib tulemustasude positiivse mõju. Tulemustasu maksmine näitas, et selle saajad töötasid vähem. Teisalt trahvimine motiveeris inimesi töötama. Trahvide rakendamisel vähenes tööst kõrvale hoidmine võrreldes tulemustasude maksmise ja trahvideta olukorraga poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles