Enamik elektriõnnetusi toimub kodus õhtusel ajal

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukustatud alajaam.
Lukustatud alajaam. Foto: Priit Simson

Enamik eelmisel aastal elektri tõttu juhtunud õnnetusi leidis aset olmes ehk kodus või aias, viiendik õnnetusi oli seotud alajaamade ja jaotuskeskustega ning kümnendik õhuliinidega.


Tehnilise järelevalve ameti ehitus- ja elektriosakonna peaspetsialist Meelis Kärt kirjutab ajakirja «Elektriala» selle aasta esimeses numbris, et eelmine aasta registreeriti elektriõnnetusi rohkem kui eelnevatel aastatel. Siiski ei tähenda see tema sõnul, et elektriohutusega midagi lahti oleks, vaid nüüd on arvesse võetud ka häirekeskuse kaudu tulnud juhtumid.


Märtsis oli õnnetus Tallinnas, kui vannitoas kasutati vee soojendamiseks selleks sobimatuid seadmeid. Samas kuus oli raskete tagajärgedega õnnetus Lääne-Virumaal, kus lapsed läksid mängima alajaama, mille lukk oli varem metallivaraste poolt lahti murtud. Peale seda hakkas võrguettevõtja alajaamadele kindlamaid turvalukke paigaldama.

Juunis sai Jõgevamaal madalpingerikke likvideerimisel kaarleegist põletada elektriku käsi. Juunis toimus õnnetus Tallinnas, kui lahtisest seinakontaktist sai elektrilöögi väike laps.

Juulis sai Järvamaal pingestatud jaotuskeskuses tööd teinud elektrik raskeid põletushaavu. Õnnetuse põhjustas ohutusnõuete rikkumine. Samas kuus hukkus samal põhjusel Järvamaal hoone välisfassaadil töötanud ehitustööline, kes sai elektrilöögi hoonesse sisenevalt õhuliinijuhtmelt.

Augustis ja septembris toimusid järjestikku mitu õnnetust Tallinnas kus elektrilöögi tagajärjel hukkusid alajaama sisenenud metallivargad.

Septembris toimus tööõnnetus Järvamaal, kui alajaamas purunenud seadme vahetamisel sai kaitselahutamata ja maandamata töökohal elektrilöögi ja põletushaavu elektrik.

Häirekeskusse tulnud teadetes võib markantsematena välja tuua veel kaks väidetavat välgutabamust ja purjus peaga elektriposti otsa ronimise käigus saadud elektrilöögi. Tervelt kuus teadet on laekunud väikelastega seotud õnnetustes – peamiselt pingestatud elektrijuhtmete või katteta elektriseadmete puudutamise tõttu.

Enamik koduseid elektriõnnetusi toimub õhtusel ajal ja üle poole neist on juhtunud Põhja-Eestis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles