11 märki, et sa pole veel valmis oma kodu ostma

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduost tuleb hoolikalt läbi planeerida.
Koduost tuleb hoolikalt läbi planeerida. Foto: www.kv.ee

Üks raskemaid otsuseid, mis täiskasvanuna vastu tuleb võtta on see, kas jätkata võõra elamispinna üürimisega või soetada endale päris oma kodu.

See on suur otsus nii eluliselt kui rahaliselt, kirjutas Business Insider. See on pikaajaline pühendumine, mis nõuab rahalist püsivust ja väga palju teisigi asju, mis pole ainult rahaga seotud.

Kui nii mõnigi järgnev punkt sinu kohta käib, siis peaksid koduostu plaaniga pisut veel ootama.

  1. Sinu rahaline võimekus on madal. Kui sa pole suutnud siiani oma asju korralikult ära maksta, siis pole mõtet ostusummasid ka suuremaks ajada. Sa peaksid keskenduma teenimisele ja natukene ootama, kuni oled võimeline rohkem maksma.
  2. Sa teed seda investeerimiseks. Kui oled suhtumisega, et maja ostmine oleks hea investeering, siis ilmselt pole sa päris kursis, mis kohustused sellega kaasnevad.
  3. Rohkem kui kolmandik sinu sissetulekust läheb igakuiste kindlate kulutuste alla.
  4. Sul puuduvad varud. Iga inimene peab olema valmis selleks, et ühel hetkel ei pruugi ta enam samast töökohast palka saada, olgu selle põhjuseks, mis tahes. Kui sul pole varasemalt midagi sukasäärde kogutud, siis on ka oma elamispinna maksmise ajal üsna keeruline toime tulla.
  5. Sa ei kogu järjepidevalt. Alles siis, kui suudad iga kuu midagi kõrvale panna, võid kaaluda päris kodu ostmist.
  6. Sul puudub sissemaksu raha. Olenevalt olukorrast on see tavaliselt 10 kuni 20 protsenti kogusummast. Mida suurem protsent on sul võimalik sissemaksuks anda, seda väiksemad on igakuised maksed.
  7. Sul on lähiajal plaanis teised suured kulutused. Mõtle, mis plaanid sul järgmise paari aasta jooksul on ja vaata, kas nendesse plaanisesse mahub ära ka kodu ostmine, seda just rahalises mõttes. Kui teisi suuri plaane pole, siis sujub ka maja maksmine lihtsamini.
  8. Sa plaanid kolida järgneva viie aasta jooksul. Selle aja jooksul suudad sa peamiselt ära maksta intressi, aga mitte kodu ennast, seega ei ole sulle sellest tehingust kuidagi kasu. Eksperdid ütlevad, et vähemalt kümme aastat ühe koha peal elamist tasuks finantsilises mõttes ära.
  9. Sa ei suuda ülejäänud eesmärkidest kinni pidada. Kui sul on kaelas ka õppelaen või muud taolist, siis mõtle hoolikalt läbi, kas suudad mitut asja korraga maksta ja ka teiste maksete tähtaegadest kinni pidada.
  10. Sa oled võlgades. Mõnikord on vaja laenu võtta, kui see on mõistlikus koguses ja sa tead, et suudad selle tagasi maksta. Suuremad võlad aga annavad märku, et rohkemateks rahalisteks kohustusteks sa küll veel valmis pole.
  11. Oled kursis ainult kodu hinnaga, aga mitte kaasnevate kulutustega. Lisaks igakuisele laenumaksele tuleb tasuda veel ka kommunaalid, elekter, kindlustus jne – ka nende peale tuleb mõelda ja olla veendunud, et igakuiselt ikka raha jätkub.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles