Loe, mida eestimaalased lume saabudes ostma tõttasid

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumelabidas on majaomanikule vajalik tööriist.
Lumelabidas on majaomanikule vajalik tööriist. Foto: Sille Annuk / Postimees

Paljudele tuleb talv igal aastal ootamatult, millest annavad märku nii järjekorrad rehvivahetustöökodades kui ka kaupluste müügihitid, milleks kujunevad lume saabudes talveriided, auto lumeharjad ja -kaabitsad.

Prisma turundusdirektori Silver Säga sõnul on lume saabudes on olnud suurimateks hittideks Prisma kauplustes lisaks kelkudele ja lumelabidatele ka talvesaapad, eriti Kuomo saapad lastele.

«Peale saabaste lähevad hästi kaubaks ka laste talvepüksid ning -joped. Märkimisväärselt on kasvanud ka auto lumeharjade ja talvise klaasipesuvedeliku müük,» nimetas ta.

Ka K-Rauta Tondi kaupluse juhataja Angelika Vabaoru kinnitusel kasvas eelmise nädala ilmaennustuse tõttu hüppeliselt nii talverehvide, autoharjade kui lumekaabitsate müük, sest ilmajaam hakkas ennustama lähenevat lund ja tuisku. Samuti on ostetud palju nii lumelabidaid kui -sahku ja küsitud infot lumepuhurite kohta.

«Paistab, et lumi teeb pigem rõõmu kui põhjustab meelehärmi, sest inimesed on viimastest mustadest talvedest ja pikast sügisest väsinud ning ootus tõelise talve järele on siiras,» arvas Vabaorg.

Seda kinnitab tema sõnul ka asjaolu, et kohe esimese lume tulekuga hakati ostma lastele kelke ning aedadesse elektrilisi jõulukaunistusi.

«Tavaliselt tekib inimestes huvi jõulukaupade vastu novembri teises pooles, aga praegu on LED-jõuluvalgustuse, küünalde ja erinevate kaunistuste müük juba täies hoos,» tõdes Vabaorg, oletades, et just lumi tekitab jõuluootust ja nostalgiat.

Espaki turundusspetsialist Triin Pikk lisas, et talviseid kaupu on hakatud rohkem müüma küll, kuid see on aastaaja vahetudes loomulik.

«Nagu ikka, tuleb talv inimestele kuidagi ootamatult ja alles siis hakatakse mõtlema sellele, et võiks osta talvist õli või klaasipesuvedelikku. Samuti asendatakse vanad lumekoristusvahendid uutega, kuid midagi sellist erakordset selles pole,» sõnas Pikk.

Lastemaailma kaupluse juhataja Mai Kuusing tõdes, et tõepoolest ilm mõjutab inimeste käitumist paljudes aspektides, millest ei jää puutumata ka kaubandus. Seetõttu on talvetoodete ost märkimisväärselt hoogustunud.

«Üldiselt ostetakse kõike, mis on seotud sooja saamisega ning mis parasjagu puudu on: kindaid, traksipükse, kombinesoone, villaseguga mütse, villakoostisega sooja pesu, termopesu ja -sokke, sokke villaseid sokke jne. Jalanõusid ostetakse kõige rohkem, eelistatult vettpidavaid, väga populaarsed on Kuoma talvesaapad,» nimetas Kuusing.

Lasteriideid tootva Lenne OÜ tegevjuht Urmas Leeman seevastu leidis, et tänavu on lapsevanemad olnud väga ettenägelikud ja ostnud juba varakult lastele vajaliku talvevarustuse.

«Loomulikult on lumesadu aktiveerinud ka need, kes toimivad vastavalt ilmale ehk lapsevanemad, kes tulevad poodi koos esimese lumega,» nentis ta.

Lenne vabrikupoe põhilised müügiartiklid on hetkel kombinesoonid, joped, parkad ja mantlid. «Kui soojal talvel proovitakse läbi ajada varasemate aastate suusapükstega, siis ootamatu lume tulekuga arvestatakse, et ees on pikk ja külm talv ning lapsele soetatakse jopele, parkale või mantlile lisaks uued talvepüksid,» rääkis Leeman.

Ta lisas, et külmem ilm sunnib kontrollima ka aksessuaaride sobivust, mistõttu on vabrikupoes hüppeliselt kasvanud ka talvekinnaste, -mütside,  -maskide, kaeluste ja aluskombinesoonide müük.

K-Rauta soovitused talvekaupade ostmiseks:

  • Lumelabida valikul mõtle töö mahule ja töötegijale, sest suurem labidas ei pruugi hoovi kiiremini puhtaks teha. Arvesta, et lumelabidas on mõeldud lume tõstmiseks, mitte lükkamiseks.
  • Värske lume puhul on labidast tõhusam lumelükkaja, millel on pikk vars ja sahakujuline labidaosa.
  • Suurele krundile või korteriühistule võiks kaaluda lumepuhuri soetamist.
  • Erinevalt sõiduteedest ei tohi jalgteedel libeduse tõrjeks kasutada liiva, tuhka ega soola. Liiv tolmab, tuhk määrib ning sool on keskkonnale kahjulik ja rikub jalatseid. Kõige paremini sobib libeduse tõrjeks liivatamiskillustik, mida saab kasutada nii jalgteedel kui õuealadel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles