12 asja, mida edukad inimesed tööpäeva viimase kümne minutiga teevad

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööpäeva viimased kümme minutit tuleb kasutada mõistlikult.
Tööpäeva viimased kümme minutit tuleb kasutada mõistlikult. Foto: www.flickr.com

Võib-olla kulutad tööpäeva viimased minutid kella vaatamisele lugedes sekundeid, et töö juurest minema pääsed või keskendud viimse sekundini oma tööle nii, et unustad lahkudes isegi töökaaslastele head aega soovida.

Kui kumbki nendest variantidest tundus sulle tuttav, siis oleks aeg oma koju sättimise rutiin üle vaadata, kirjutas Business Insider. Tööpäeva lõpust oleneb väga palju – see mõjutab sinu isiklikke suhteid või tuju kogu ülejäänud päeva jooksul, ka sinu õnnetunnet ja seda, kui hästi öösel järgmiseks päevaks välja puhkad.

Kõige edukamatel inimestel on tavaliselt välja kujunenud rutiin, mis aitab neil end ilusti homseks päevaks valmis panna, olgu siis tegu planeeritud või planeerimata sündmustega.

  1. Nad uuendavad oma tegemist vajavate asjade nimekirja. Edukad hoiavad oma tegemistel alati silma peal, aga päeva viimased kümme minutit on just see aeg, mil saab tööpäevale tagasi vaadata ning anda hinnang sellele, kui palju teha jõudsid. Vajadusel saab sinna midagi homseks lisada, nii ei pea ainult mõistusele lootma jääma, et meelde tulnud ülesanne ka hommikul meeles on.
  2. Nad korrastavad oma laua ja arvuti ekraani. Sinu tööülesanded võtavad tunduvalt kauem aega, kui sul pole süsteemi. Korras töölaud ja arvuti aitavad sul paremini keskenduda ja sättida prioriteete paremini paika. Samuti aitab see ka kiiresti üles leida vajalikud dokumendid.
  3. Nad vaatavad oma saavutustele tagasi. Selle asemel, et kogu aeg mõelda, mis veel vaja teha on, tuleb vahel ka olla uhke juba tehtu üle. Kui võtad päeva lõpus ühe minuti, et enda tööle tagasi vaadata, saad aru, et ole juba palju jõudnud ära teha. Selline enda saavutustele tagasi vaatamine mõjutab hästi ka sinu enesetunnet.
  4. Nad võtavad aega kogu päevale tagasi vaatamiseks. Edukad inimesed ei mõtle ainult oma tehtud tööle, vaid ka asjadele, mis läksid halvasti. Keegi ei kasva suuremaks ja targemaks, kui tal pole vigu kust õppida.
  5. Nad kontrollivad uusi ülesandeid. Kui oled terve päeva telefoni või kirjakasti otsas istunud ja ka viimastel minutitel keegi helistab või soovib muul viisil midagi teada saada, siis pead enda jaoks selgeks tegema, mis vajab tegelikult ka kohe vastamist ning mis kannatab homseni oodata.
  6. Nad püsivad keskendunult. Päeva lõpuks on kõik väsinud ja mõte võib väga lihtsalt rändama minna. Püüa jääda vajadusel keskendunuks ja ära lase ennast lõppevast tööpäevast häirida, vaid võta ennast veel kokku ja tee ka need päeva viimased kümme minutit ilusti ära.
  7. Nad panevad paika homsed eesmärgid. Edukatel inimestel on kohe hommikul juba list asju, mis tegemist vajavad. Mida rohkem asju sa saad paberile kirja, seda paremini suudad keskenduda hetkel lahendamist vajavale probleemile.
  8. Nad vaatavad üle järgmise päeva graafiku. Pole midagi hullemat, kui avastada tööle jõudes, et viie minuti pärast on oluline koosolek algamas. Edukat inimesed teavad oma graafikut ning valmistuvad selleks ja mis kõige olulisem – kujutavad ka ette, milline nende homne päev välja näeb. Selline käitumine aitab järgmisele tööpäevale parema tuju, ettevalmistuse ja enesekindlusega vastu minna.
  9. Nad tänavad kedagi. Hea töökoha märk on see, et inimesed on tänulikud ja tunnustatud. Tööpäeva lõpus kellegi tänamine on väga hea võimalus nii endal kui ka teisel alustada koduteed mõnusa sooja tundega.
  10. Nad ütlevad head aega. Sõbralik lehvitus on kõrgelt hinnatud ja nõuab väga vähe pingutust. See annab su ülemusele märku, et oled ka tavaline inimene, mitte ainult töökaaslane. See jätab ka teistele töökaaslastele hea mulje.
  11. Nad lahkuvad positiivsel toonil. Enne kui minema sammud, anna endale väike positiivne tõuge naeratusega, see on kaastöötajatel meeles veel ka järgmisel hommikul.
  12. Nad lähevad päriselt ka ära. Edukad inimesed väldivad viivitamist, sest nad teavad kui oluline on tasakaal töö- ja eraelu vahel, seega lahkuvad nad töölt ettenähtud ajal. Ilma põhjuseta pikemaks ajaks töö juurde jäämine vähendab sinu energiat ja edukust homse päeva arvelt.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles