Kas limonaadimaks päästab Eesti ülekaalulisuse epideemiast?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn dieetjookide joomine võib samuti põhjustada tervisehädasid, sest neis sisaldub aspartaam.
Nn dieetjookide joomine võib samuti põhjustada tervisehädasid, sest neis sisaldub aspartaam. Foto: SCANPIX

Maailma terviseorganisatsiooni uuringust selgus, et 57 protsenti  teismelistest tarbib suhkruga magustatud jooke (sh joogijogurtid, spordijoogid, mahlajoogid) vähemalt korra nädalas. Uuringu kohaselt n-ö limonaadimaksust üksi ei piisa võitluses ülekaalulisuse vastu.

Kas suhkrumaks päästab Eesti ülekaalulisusest?

Uuringu kohaselt mõjutavad laste suhkruga magustatud jookide tarbimist  nende reklaam (teleris), jookide kättesaadavus kodus, koolis ja lasteaias, lapsevanemate suhtumine neisse jookidesse. Aga ka see, et vanemad pole teadlikud suhkrujookide  mõjust tervisele ning tarbivad neid ka ise.

Suhkruga magustatud jookide tarbimise vähendamiseks pakutakse välja reklaamipiiranguid, mis aitaks muuta toitumiskäitumisega ning laste eakohase toitumisega seotud ühiskondlikke norme. Näiteks pakutakse välja piirata kuni 12-aastastele lastele suunatud reklaame.

Samuti pakutakse välja, et toitumisteave peaks olema pakenditel paremini  välja toodud, sest see võimaldab tarbijatel  hõlpsamini teha tasakaalustatud valikuid.

Lasteasutustes soovitatakse teabelehtede jagamise asemel jagada harida lapsi ning kaasata ka  vanemaid. Lapsevanemate pikaajaline nõustamine on uuringu kohaselt ainus meede, mis laste toitumisharjumuste muutmisel on osutunud  pikas perspektiivis tulemuslikuks, kusjuures lasteaialaste vanemate harimine annab parema tulemuse. See nõustamine peab olema kas silmast silma või siis telefonitsi.

Seejuures leitakse uuringus, et teavitamistööst ei ole kasu, kui samal ajal ei muutu koolisöökla või puhveti menüü. Rõhutatakse, et ainult  ühele kõrge energia ning madala toiteväärtusega toiduainele keskenduv meede ebaõnnestub suurema tõenäosusega kui tervikliku  toidusedeli osas kasutatud poliitikameede.

Uuringus leitakse, et toidumaksud ja -toetused võivad mõjutada tarbimist ja parandada tervisetulemusi, eriti kui maksud on kõrged. Kõige tulemuslikum ja kulutõhusam on rakendada üheaegselt toetusi ja makse.

«Kõik vaadeldud poliitikavalikud aitavad mõningal määral vähendada suhkruga magustatud jookide tarbimist, kuid parema tulemuse saavutamiseks tasub neid kasutada üheskoos,» on uuringu kokkuvõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles