Vaata katseid, kui kiirelt võib sinu kodus tekkida tulekahju (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: IF KINDLUSTUS

Meie kodu hävitav kahjutuli võib alguse saada vaid loetud minutitega ning tagajärjed on sageli väga traagilised. Aga kas Sina teadsid, kui kiiresti võib vooluvõrku unustatud triikrauast alguse saada tulekahju või mitmendal minutil saab pliidile unustatud toit inimesele ohtlikuks? If Kindlustus tegi näitlikustamiseks kaks reaalset katset – vaata neid järgnevates videolõikutes ning jaga infot ka tuttavatega.

Kui palju kahju suudab tekitada tulekahju?

Lühike vastus on - väga palju. Näiteks If Kindlustuse klientidel on keskmiseks kahjuks tuleõnnetuse korral 20 000 eurot ning viimaste aastate suurimad eramajade kahjud ulatuvad 370 000 euroni.

Kuid tuli pole oht üksnes Sinu varale, vaid eelkõige Sulle endale: viimase viie aasta jooksul on tules elu kaotanud üle 270  Eesti inimese. Kuna kahjutule toime on laastav ning sageli ka väga traagiliste tagajärgedega, tuleb tuleohutusse tõsiselt suhtuda ning ohte ennetada.

Päästjatega suheldes oleme aru saanud, et paljud tuleõnnetused on alguse saanud hooletusest ning unustamisest. Mõlemad omadused on meile inimestena loomupoolest vägagi omased mistõttu on väga oluline, et tuleohtlike asjadega toimetades mõlguks meil kogu aeg meeles sõnapaar „ära unusta!“

Toidu kõrbemine

Päästjad sõidavad ööpäevas mitmeid kordi väljakutsele, kus trepikotta tunginud suitsu allikaks on kuumale pliidile unustatud toit. Kokk aga ise on uinunud või kodust lahkunud.

Kui päästjad korterisse ei pääse, kasutatakse ukse avamiseks vastavat tehnikat ning see tähendab seda, et hiljem tuleb omanikul korterile uus uks muretseda. Kellel kodukindlustus olemas, saab uue ukse muretsemise kindlustuse hoolde jätta.

Katse: Kui kaua läheb aega, et pliidile unustatud toit hakkab kõrbema ja muutub sulle ja su majapidamisele ohtlikuks?

Lilleküla päästekomando rühmaülema Gert Tederi sõnul on toidukõrbemine kindlasti üks õnnetuse tüüpe, mis võib juhtuda igaühega meist. „Toitu ei unusta pliidile üksnes vindised inimesed öisel ajal, ka täiesti kained ning heal elujärjel inimesed unustavad pudru või munad hommikul ukse lukustamise järel potti küpsema kuniks päästjad saabuvad ja selle olukorra lahendavad. Toidu pliidile unustamine rikub sageli ka tulekahju tekkimiseta kogu korteri sisustuse ning on kortermajas ohtlik ka naabritele, kuna kõrbev toit tekitab mürgist vingugaasi,“ lisas Teder.

Triikraua vooluvõrku unustamine

Kas oled vahel kodust lahkudes tabanud end mõttelt, et kas triikraud sai ikka vooluvõrgust lahti ühendatud?

Siin on üks ja kindel soovitus – mine koju tagasi ja veendu, et triikraud ei ole vooluvõrgus! Kuuma pinnaga elektriseadmete hooletu kasutamine on tihti tulekahju põhjustajaks.

Katse: Kui kaua läheb aega, kuni vooluvõrku unustatud triikraud tulekahju põhjustab?

Selle kohta, kuidas kaitsta enda kodu tulekahju eest, loe lähemalt www.if.ee/tuleohutus

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles