Tippkokk annab nõu: need on ideaalse burgeri koostisosad

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist burgerit süües saab ilmselt pool nägu toiduga kokku.
Sellist burgerit süües saab ilmselt pool nägu toiduga kokku. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika tippkokk ning mitmete kokaraamatute autor Anthony Bourdain manitseb, et burgeri koostisosade valimisel tuleks olla kriitiline - kehtib reegel, et mida vähem, seda parem.

Bourdain märgib näiteks, et iga koostisosa puhul tasuks küsida, et kas see teeb roa mingil määral paremaks, vahendab Business Insider. Klassikaline hea burger peaks jääma oma juurte juurde ning koosnema pehmest ja värskest hamburgerikuklist, kvaliteetlihast pihvist ning suussulavast juustust.

«Mulle meeldib näiteks burger sinihallitusjuustuga, aga nagu iga toidu puhul, võib teha kompromisse. Ma naudin ka lehtsalatit ja tomatit burgeris, kuid need juba raskendavad selle söömist. Ideaalses maailmas peaksima saama burgerit süüa ühe käe abil ning see ei tohiks ära laguneda,» kirjeldas Bourdain.

Kokk rõhutab, et burgerit pole mõtet ajada liiga keerukaks ning hea oleks, kui saaksid iga ampsuga n.-ö. täispaketi selle maitsetest. «Mitte nii, et viimased kaks suutäit saad vaid burgerisaiast või lihatükist,» lisas ta.

«Mulle jällegi meeldib ketšup burgeris, äärmisel juhul ka majonees, kuid jällegi tuleks küsida, kas ma teen seda lisades burgeri paremaks? Või kas see on maitsvam koos peekoniga? Võibolla, aga selle puhul tekib jälle pigem strukturaalne probleem kui maitseelamus,» arvab tippkokk, viidates, et burgerit on ebamugav süüa ja see häirib ka maitsekogemust.

Suurimaks veaks burgeri valmistamisel peabki ta seda, et koostisosadega liialdatakse ning burger kaotab oma ideaalse suhte (sai-liha-sai) – piraka burgeri söömine tehaks lihtsalt liiga keerukaks. «See muutub kas liiga rasvaseks või vastupidi, pole piisavalt rasvane. Või veel, see ei püsi koos nii nagu burger püsima peaks,» lisas Bourdain.

Seega rõhutab ta, et burgeri valmistamisel ei tasuks üle mõelda ning piirduda peamiste koostisosadega või mõnel puhul väikeste lisanditega, nii nagu oled harjunud klassikalist burgerit sööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles