Kas piparkoogitaina söömine on ohtlik?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkoogitainas võib ka toorena ahvatlev tunduda, kuid tervise ohutuse huvidest oleks see targem enne suhu pistmist kookideks küpsetada.
Piparkoogitainas võib ka toorena ahvatlev tunduda, kuid tervise ohutuse huvidest oleks see targem enne suhu pistmist kookideks küpsetada. Foto: Panther Media / Scanpix

Kätte on jõudnud advendiaeg, mil paljud inimesed küpsetavad piparkooke, kuid piparkoogitainast toorelt süüa siiski ei tasu, sest nii võib saada ohtliku haiguse.

Toores piparkoogitaignast võib saada salmonelloosi või kolibakterid, kirjutab Bild. Salmonella baktereid võib leiduda taina sisse pandavates tooretes kanamunades. Salmonelloos on nakkushaigus, millega kaasnevad kõhulahtisus, palavik, oksendamine ja kõhukrambid.

Kui salmonelloosist ja toorestest munadest on avalikkuses palju juttu olnud, siis seda, et jahust võib saada ka kolibakterid, teab vähem inimesi. Jahu teraviljast valmistamisel ei toimu ühtegi baktereid hävitavad protsessi. Seetõttu võib jahu sisse teraviljapõllul uidanud loomade väljaheidete kaudu sattuda kolibaktereid, mis võivad põhjustada kõhulahtisust, kõhukrampe ja kahjustada neere.

Peale nende tõsiste ohtude võib suure koguse piparkoogitaigna söömine ka lihtsalt päeva rikkuda. Pärm ja küpsetuspulber panevad piparkoogid paisuma ja teevad need pärast küpsetamist mõnusaks õhuliseks. Kui see paisumine aga kõhus toimuma hakkab, siis on tagajärjeks tunde kestvad kõhuvalud ja gaasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles