Eksperiment Soomes paneb müüjad jõulude ajal tööle (1)

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prisma kauplus.
Prisma kauplus. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Soome jaekett teatas plaanist osasid kauplusi lahti hoida terve jõulupühade aja, et saada kinnitust, kas ostunõudlus on isegi jõuluõhtul nõnda suur.

Terve pühadeperioodi vältel pikalt poeuksi lahti hoida on otsustanud näiteks S-Groupi Hämeenmaa ühistu, kellele kuuluvad Prisma kauplused Lahtis, Hämeenlinnas, Riihimäkil ja Forssas, vahendab Yle. Täpsed lahtiolekuajad on selgumisel.

Soomlaste jaoks on jõulude kõrgpunkt jõululaupäev, mil kodudesse tuleb jõuluvana. Jõulupühad veedetakse aga vaikselt koos perega. Tavapäraselt on jõululaupäeval poed avatud kuni keskpäevani ning 1. jõulupühal on lahti vaid väga vähesed poed. Need poed, mis on tavaliselt pühapäeviti avatud, on avatud ka 2. jõulupühal, 26. detsembril.

S-Groupi asepresident Ilkka Alarotu sõnas, et pühadeaegne poodide lahtiolekuaeg sõltub lõplikult klientide nõudlusest, kuid ta usub, et otsus tasub enda ära. «Müük on olnud tänavu erakordselt hea ning jõuludeks on oodata hüppelist kasvu. Kui detsembris rohkelt lund sajab, siis kasvab kindlasti ka talispordivarustuse ja lumetoodete müük,» kinnitas ta.

Hämeenmaa ühistu osakonnajuhi Lari Rusila sõnul on jõulude ajaks tööle määratud suuremalt jaolt need töötajad, kes olid selleks vabatahtlikult nõus ning appi võetakse ka hooajalisi abilisi. Üheks selliseks on Aleksi Pelkonen, kes kavatseb pühadeperioodil iga päev Riihimäki Prisma kassas töötada. «See on lihtsalt väike boonus ning tööl pole ka muidu vigagi,» ütles ta.

«Poed ei pea seda tegema minu jaoks – ma püüan oma ostudega ühele poole saada enne jõulupühi. Võibolla on see hea variant poepidajatele, kui inimesed tõesti poodi tulevad. Mõne inimese jaoks ongi ju ostlemine õige viis pühi pidada,» kommenteeris Riihimäki elanik Merja Helen.

Hyvinkääs elav Mervi Pitkänen-Valkama seevastu tõdes, et haarab kindlasti sellest võimalusest kinni. «See on päris hea idee, sest inimestel on erinevad ostuvajadused. Mõned peavadki pühade vältel sisseoste tegema ja nii see peakski olema korraldatud,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles