Salmonelloosipuhang lasteaias sundis üht vanemat asenduskohta otsima

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kihnu lasteaed.
Tallinna Kihnu lasteaed. Foto: Jaanus Lensment
  • Salmonelloos levib Kihnu lasteaias oktoobrist saati ning põhjus pole teada
  • Möödunud nädalal suleti üks lasteaiarühm
  • Lasteaed suleti 28.-30.11. desinfektseerimiseks
  • Üks lapsevanem taotles lapsele kohta asenduslasteaias

Salmonelloosipuhangu tõttu suleti sel nädalal kolmeks päevaks Tallinna Kihnu lasteaed, mis on ühtlasi raskendanud lapsevanemate elu - nad peavad nuputama alternatiive, kuhu laps selleks ajaks jätta.

Tallinna haridusameti hariduskorralduse osakonna vanemspetsialisti Anne Targemi kinnitusel on tänase seisuga haridusameti poole pöördunud ja asenduskohta teises lasteaias küsinud üks Kihnu Lasteaia lapsevanem ning talle pakuti asenduskohta Tallinna Mahtra Lasteaias.

«Lapsevanem sai eile tõendi selle kohta, et lapse salmonelloosi analüüs oli negatiivne ja laps terve, mistõttu on võimalik teda teises lasteaias vastu võtta. Rohkem lastevanemaid ei ole asenduskoha saamiseks haridusameti poole pöördunud,» rääkis ta.

Targem kinnitas, et neljapäeva hommikul (01.12.) on lasteaed peale desinfektsiooni taas valmis lapsi vastu võtma, võimaliku nakkuse leviku ennetamiseks toimub see arstitõendite alusel.

Kuigi lasteaia ajutine kinnipanek oli lapsevanemale kahtlemata ebamugav, siis tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja Anni Raigna sellist olukorda seadus otseselt ei reguleeri.

«Kuigi tööandjal on erakorralistes olukordades, mis ei tulene töötaja isikust, kohustus anda töötajale mõistlikus ulatuses vaba aega, ei pruugi kolm vaba päeva olla mõistlik ja üksteise huve arvestav. Seetõttu peavad pooled kokku leppima, kas ja kuidas neid kolme päeva käsitletakse,» soovitas Raigna.

Üks võimalus on tema sõnul kokku leppida, et töötaja kasutab neil kolmel päeval tasustatud või tasustamata lapsepuhkust, mida seadus lapsevanemal võtta võimaldab. Kuigi seadus eeldab, et puhkuse kasutamisest tuleks tööandjale 14 kalendripäeva ette teatada, võivad pooled jätta etteteatamisaja kokkuleppel kohaldamata. 

«Kuna seadus otsest vastust ei anna, peavad pooled lähtuma olukorra lahendamisel üldistest töösuhtes kehtivatest põhimõtetest ehk mõistlikkus, heauskne käitumine ja üksteise huvidega arvestamine,» lisas Raigna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles