Klassikalisi kiirnuudleid ootab ees totaalne muutumine (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagi jaapanlased näljast päästnud kiirnuudlite aeg senisel kujul saab läbi.
Kunagi jaapanlased näljast päästnud kiirnuudlite aeg senisel kujul saab läbi. Foto: Jean-Christophe Bott/AP

Terved põlvkonnad on üles kasvanud kiirnuudleid süües, kuid  nüüd on traditsiooniliste nuudlite aeg möödas.

1948. aastal vajas Jaapan midagi odavat, maitsvat ja kaloririkast, et vältida pärast II maailma sõda riiki kimbutanud nälga, kirjutab news.com.au. Momofuku Ando leiutatud kiirnuudlid olid toona tõeline hitt.

Kui Ando 2000. aastal suri, siis oli ta firma väärtus 558 miljonit eurot. 2000. aastal toimunud küsitlusest selgus, et jaapanlased peavad just kiirnuudleid oma 20. sajandi suurimaks leiutiseks.

Kuid tänapäeva maailmas, kus võideldakse ülekaaluepideemiaga, on kiirnuudlitele kätte jõudnud rasked ajad. Kiirnuudlid on ideaalne näide toidust, mida ei tohiks süüa – need on liiga soolased, süsivesikurikkad ja töödeldud.

Negatiivne kuvand on probleemiks Maggile, mis on maailma suurim kiirnuudlite tootja. Tarbijad küll võtavad paki poeriiulilt, loevad selle koostisosi ja panevad tagasi. Soolasisaldust on juba enam kui poole võrra vähendatud, loobutud on mõnede lisa- ja säilitusainete kasutamisest, toodetakse gluteenivaba varianti.

«Me püüame kasutada koostisosi, mida inimesed tunnevad ja mõistavad. Et nähes koostisosade nimekirja, oleks seal ained, mida soovitakse näha oma taldrikul,» selgitas Maggi toitumisspetsialist Vanessa Furlong. Nii näiteks hakkavad  maltodekstriini, modifitseeritud tärklist ja emulgaatoreid asendama maitsetaimed ja vürtsid. Ka muudetakse pakendit ning sellele tulevad tervislikuna kõlavad laused «Simply good for you» ja «Know what is inside». Pakendi tagumisele küljele aga pannakse õpetus, kuidas oma toitu tervislike lisanditega täiustada. Selle kohaselt peaks pool taldrikust täitma kas salat või köögiviljad.

Samas peaks ettevõtte kinnitusel kiirnuudlite maitse säilima. Hoolimata nendest uuendustest leiab Austraalia toitumisekspert Susie Burrell, et Maggi kahe minuti nuudlid pole ka pärast uuendusi tervislik valik. «Pakendatud pasta ja nuudlid on täis säilitus-, maitse- ja lisaaineid, kuid oma koostiselt on need liiga soolased, süsivesikurikkad ja rasvased,» selgitas ta. Näiteks üks portsjon kiirnuudleid sisaldab rohkem soola, kui on päevane norm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles