Kasulikke nippe: kuidas päästa ülemaitsestatud toitu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Õige pea saabuvateks pühadeks või miks mitte ka igapäevaseks söögiks kokkamine võib kaasa tuua kiirustamise. Ikka juhtub, et oled maitseainetega kogemata kombel liiga helde ning toit saab üle soolatud või vürtsitatud.

Today annab mõned nipid, milliseid toiduaineid lisades on võimalik veel asja parandada ning roog siiski maitsvaks teha.

Kui toit on liiga soolane. Iga toidu puhul soolasust tagasi võtta ei saa, kuid näiteks supi soolasuse tasakaalustamiseks tuleb sellele lisada midagi tärkliserikast, näiteks riisi või nuudleid. Abiks võivad olla sidrunimahl ja äädikas, kuid asja võti peitub siiski lahjendamises. Tulisoolasele toidule tuleb hakata vaikselt lisama vedelikku või rohkem koostisosi, et maitset tasakaalustada.

Kui toit on liiga hapu. Kui salatikaste või tomatipasta roa juures tundub liiga hapu, lisa natuke soola ja suhkrut, et asja parandada.

Kui toit on üksluine. Katseta natukese sidrunimahla või teelusikatäie äädikaga – nii saavad supp, hautis kui ka kaste uue kuue.

Kui toit on liiga vürtsikas. Siin on mitu varianti: aitab nii happeline vedelik, näiteks laimimahl kui ka midagi magusat nagu tšatni-kaste. Veel parem on aga kasutada häid rasvu: avokaadot või piimatooteid (hapukoor, majonees, jogurt), mis maitset mahendavad.

Kui toit on liiga magus. Kindlasti ära lisa soola, sest see toob magusa maitse veel rohkem esile. Piirdu millegi hapuka ja tulisega, mis lisavad maitsenüansse ja tõmbavad magusanoote maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles