Uuring: pea pooled töötajatest tahaksid oma tööaega ise korraldada

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma aja planeeerimine on töötajale tähtis.
Oma aja planeeerimine on töötajale tähtis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vaid kümnendik töötajatest saab oma tööaega ise korraldada, samal ajal kui 44 protsenti on neid, kes eelistaksid ise valida, millal nad töötavad.

Palgainfo Agentuuri ja partnerite tehtava Eesti suurima, üle 12 000 vastajaga, tööturu- ja palgauuringu tulemused näitavad, et vaid 9 protsenti töötajatest saab oma tänasel töökohal korraldada oma tööaega iseseisvalt. Samas on veerand töökohavahetustest tingitud just rahulolematusest oma tööaja korraldusega.

Kui välja arvata ametid, kus tööaeg on määratletud tulenevalt ettevõtte vajadusest kindlal ajal kindlas kohas viibida (tootmine, teenindus, jaekaubandus), võimaldavad vähesed tööandjad oma töötajatel enda tööaja korralduse üle ise otsustada, olenemata sellest, et töö iseloom seda tegelikult võimaldaks.

Töötajatele suurema paindlikkuse võimaldamine on tööandjatele kasulik vähemalt kahel, varasemate uuringute poolt tõestatud, põhjusel. Esiteks suurendab see inimeste hulka, kellele pakutav töö sobib. Teiseks on töötajad, kes saavad oma tööaja korralduse üle ise otsustada, produktiivsemad.

«Peamised põhjused, miks tööandjad vaatamata töötajate ootustele ei paku töötajatele võimalust oma tööaja üle ise otsustada, on seotud juhtimise-, töökorralduslike- ja ka seadusandlike aspektidega. Samas on töö paindlikkus palju laiem teema kui pelgalt tööaja korraldus. Paindlik töö võib kätkeda endas töötaja otsustusvabadust ja vastutust nii tööaja, töökoha, töö meetodite, tähtaegade jms suhtes. Eestis saaks tööpaindlikkust suuremal või vähemal määral rakendada enamikul töökohtadel,» kommenteeris analüüsi tulemusi tööandja turunduse- ja värbamisagentuuri Brandemi tegevjuht Paavo Heil.

Eestis ei ole seni täpsemalt uuritud, millistel põhjustel töötajad soovivad ja kuivõrd tööandjad võimaldavad, tööaja ja -kohaga seonduvat iseseisvust ja paindlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles