Eesti pani pangaülekanded Euroopas kiiremini liikuma (2)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänu Eestile on pangaülekanded hakanud Euroopas senisest kiiremini liikuma, järgmise aasta lõpuks peaksid aga ülekanded hakkama pankade vahel liikuma reaalajas.

Kommertspankade kinnitusel toimuvad pankadevahelised maksed alates 21. novembrist hommikuti varem ja kliendid saavad tööpäeva hommikul teisest pangast laekuva summa oma kontole senisest varem, teatas Eesti Pank.

See on eestlaste teene – nimelt tegi EL-i pankadevaheliste maksete arveldussüsteemi haldaja EBA Clearing Eesti ettepanekul arveldussüsteemi täienduse, mis andis pankadele võimaluse edastada pankadevaheliste maksete andmeid tööpäeva varahommikul.

Tegemist on esimese suurema muudatusega maksete kiiruse taastamisel pärast ühtse euromaksete piirkonnaga (Single Euro Payment Area, SEPA) liitumist 2014. aastast, mis kiire teenusega harjunud eestlaste jaoks maksete kiirusel vähikäiku tähendas.

Järgmise aasta lõpuks on oodata suuremaid arvelduskiiruse muutusi kogu Euroopas ning plaanide kohaselt peaksid pankadevahelised ülekanded hakkama toimuma reaalajas.

Praegu oleme reaalajas toimuvatest maksetest siiski veel kaugel. Postimehe tegi katse ja kandis kella kolmveerand üheksa paiku raha Swedbankist SEBsse ja vastupidi. Järgneva tunni jooksul raha kummaltki kontolt üle ei tulnud. Küll aga oli see mõlema konto peal olemas tööpäeva lõpus, kella kolmveerand viie paiku kontrollides.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles